DIVISIÓ A PODEM
Política 24/07/2017

Iglesias insta Fachin a posar a prova el seu lideratge

El líder català l’ignora i només consultarà sobre l’1-O

M. Esteve / M. Ferrer
3 min
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el líder de la formació lila a Catalunya, Albano Dante Fachin, saludant en un acte polític a Badalona.

Barcelona / MadridAlbano Dante Fachin torna a ignorar les directrius de Podem estatal. Divendres passat el secretari general de la formació, Pablo Iglesias, i el secretari d’organització, Pablo Echenique, es van reunir amb Fachin a Madrid per debatre la diferència de posicions davant l’1-O. Tant Iglesias com Echenique van demanar-li al líder de la formació lila a Catalunya que convoqués un procés de primàries i una assemblea ciutadana per “decidir-ho tot”, també “els òrgans de direcció” de la formació. Fachin, però, de moment no ha convocat cap votació sobre els òrgans de direcció, i ha limitat la consulta a les bases al fet que ratifiquin o no la posició de la formació sobre l’1-O i tornin a mullar-se sobre la confluència amb Catalunya en Comú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció estatal no avala la posició de Podem respecte a l’1-O ni tampoc que decidís no confluir amb Catalunya en Comú. De fet, Echenique ja havia reclamat a Fachin que consultés als seus inscrits la seva posició sobre l’1-O. A mitjans de juny un 35% dels cercles de Podem van avalar considerar el referèndum com una mobilització popular, però en cap cas com una consulta vinculant. Una posició que, de fet, és la que defensa Iglesias. El que no va avalar el líder del partit lila va ser que la direcció de Podem Catalunya decidís a principis de juliol treballar per incentivar la participació de cara a l’1-O. L’endemà mateix que el consell ciutadà de Podem aprovés aquesta decisió, Iglesias va criticar aquesta posició i va deixar clar que la seva única aposta era un referèndum pactat i amb garanties.

Sense sortida “fàcil”

De moment, la recepta de Fachin ha sigut optar perquè les bases tornin a expressar la seva posició davant l’1-O “després dels últims esdeveniments”. Ho faran en una nova onada de consultes entre el 7 i l’11 de setembre. Les bases podran tornar a posicionar-se sobre el referèndum, però de moment no ho podran fer en unes primàries per triar una nova direcció -tal com volia la cúpula estatal del partit lila-, on s’haurien d’enfrontar els partidaris del referèndum encapçalats pel mateix Fachin i el sector que hi està en contra -i es repetiria, així, la fórmula que es va fer servir a Vistalegre entre Iglesias i Errejón, enfrontats per l’estratègia que havia de seguir el partit-. Tot i això, fonts del partit admeten que “no hi ha una sortida fàcil a l’atzucac” amb Podem a Catalunya.

L’1-O no és l’únic tema que separa Podem Catalunya i l’estatal, sinó que al març, quan el partit va decidir no entrar a formar part de Catalunya en Comú amb només un 7% de la participació de les bases, Iglesias també va desaprovar la decisió. El líder de Podem veu que allunyar-se de l’espai dels comuns no és ni de bon tros la fórmula per fer-se un lloc a Catalunya, sinó tot al contrari, ja que els seus principals interlocutors són Ada Colau i Xavier Domènech. Fonts pròximes a Iglesias afirmen que hi ha sectors que aposten per apartar Fachin per poder tirar endavant la confluència i reforçar Colau i Domènech; en canvi, d’altres veuen Fachin com un bon pla B per si l’estratègia de la consulta que defensa Iglesias falla. Al setembre les bases de Podem a Catalunya tindran una nova oportunitat per decidir si volen entrar a Catalunya en Comú. Decidiran sobre l’1-O i la confluència, però no sobre la direcció.

stats