Política 01/10/2016

Iglesias lamenta que els partidaris del "govern de la corrupció" s'hagin imposat al PSOE

C's convida els socialistes a facilitar la investidura de Rajoy i controlar el govern espanyol des de l'oposició mentre el PP evita valorar la dimissió de Pedro Sánchez i demana "respecte"

Ara
2 min

BarcelonaPrimeres reaccions després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha lamentat en un tuit que s'hagin imposat els socialistes "partidaris de donar el govern al PP". "Enfront del govern de la corrupció, nosaltres continuarem amb la gent i per la gent", ha afegit Iglesias, que ha recordat la voluntat de la seva formació de configurar un govern alternatiu amb els socialistes, tal com defensava Sánchez.

També a Twitter, el diputat i coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, ha estat més contundent: "El PP ha guanyat la votació al carrer Ferraz", ha dit, i ha afegit en un altre tuit: "Tampoc ens equivoquem. Era i és una lluita de poder, burocràtica, no ideològica. El projecte polític de Sánchez i la Susana és el mateix".

A C's, Albert Rivera també ha reaccionat a Twitter, clamant que "els espanyols no tenen més temps ni mereixen més bloqueig". Implícitament ha convidant el PSOE a l'abstenció en una investidura de Rajoy, un missatge que ja al matí havia donat la cap de files del seu partit a Catalunya, Inés Arrimadas. El PSOE "ha d'aprofitar l'oportunitat de tenir un govern controlat per l'oposició", ha dit Arrimadas.

El PP no fa valoracions i demana "respecte"

Tant el govern espanyol com la cúpula del PP mantenen de moment el silenci després de la dimissió de Sánchez, malgrat que la situació aplani el camí de Rajoy cap a la presidència. "No és el moment de fer valoracions. Si hem estat expressant el nostre respecte per la situació per què travessava el PSOE, avui cal mantenir aquesta actitud", han assenyalat fonts populars a l'agència Efe.

Abans de saber el desenllaç del convuls dia viscut a Ferraz, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, sí que havia qualificat de "realment esquizofrènica" la situació del PSOE i havia instat aquest partit a "reflexionar i tenir un període de temps per recompondre el partit".

Pascal (PDC): "El PSOE ha preferit Rajoy a un referèndum"

En una línia molt semblant, però en clau catalana, la coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, ha afirmat que "el PSOE ha preferit Rajoy a un referèndum a Catalunya". El referèndum és la condició que tant el PDC com ERC posen als socialistes per negociar un govern alternatiu i fer fora Rajoy.

Hores abans, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián havia apuntat: "No van contra Sánchez per voler fer un referèndum. Mai el va voler. Van contra ell simplement perquè ja no és dels seus".

stats