Política 10/12/2016

Iglesias vol integrar Errejón a la direcció que sorgeixi de l'assemblea ciutadana de Podem al febrer

El número dos de la formació aposta perquè sigui l'actual secretari general del partit qui continuï liderant la formació

Ara
3 min
Pablo Iglesias, en roda de premsa / EFE

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, diu que li agradaria integrar el seu número dos, Íñigo Errejón, en la nova direcció que surti de la segona assemblea ciutadana estatal de Vistalegre, que se celebrarà al mes de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista que publica avui el diari digital Cuartopoder, recollida per l'agència Efe, Iglesias defensa la seva posició en el sentit que es votin junts els documents polítics i les llistes, al contrari del que planteja el sector d'Errejón. El partit lila està immers en una fractura interna i ahir va esclatar la pugna: Errejón ha iniciat una recollida de firmes perquè l'elecció de la direcció se separi del debat d'idees i no es voti conjuntament el projecte polític i la direcció. El número dos de la formació vol evitar que es converteixi en un plebiscit entre ell i Iglesias.

"Votar persones vinculades a projectes és políticament més honest", opina però l'actual líder del partit, Pablo Iglesias, que descarta "rotundament" que hi hagi risc d'escissió en Podem.

Més enllà de la discussió orgànica, per al secretari general de Podem el que és rellevant és arribar a un acord polític "abans de parlar de llistes i de direcció". "Si estem d'acord en el que és fonamental políticament i organitzativament, la resta ve sola", opina el líder de Podem, també partidari d'integrar al corrent Anticapitalistes, liderat, entre altres, per la cap de files del partit lila a Andalusia, Teresa Rodríguez. Aquest corrent, com Errejón, defensa escollir la direcció separada del projecte polític i ja ha anunciat que presentarà una llista pròpia.

Errejón vol que Iglesias lideri el partit

Per la seva banda, Errejón ha assegurat que considera que Iglesias ha de seguir liderant el partit després de l'assemblea de Vistalegre i superar el debat de cares i centrar-lo en quin ha de ser el rumb del partit.

Errejón ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER que el manifest, signat també per ell, que reclama que es debati i voti per separat en l'assemblea estatal els documents polítics i les llistes per renovar la direcció, no va "en contra de ningú".

"Busca intentar garantir que Podem tingui un debat polític de cap a on va, que no tingui a veure amb el serial o amb la brega de galls", ha afirmat Errejón, que considera que s'han de "discutir les millors idees".

"No estem discutint sobre quines són les cares, això és superficial, el debat és com recuperar la il·lusió de molta gent. […] Als nostres adversaris no hi ha res que els agradés tant com veure'ns tancats en nosaltres mateixos i barallant-nos per cares", ha insistit.

Errejón ha augurat un congrés de la formació d'"intensa discussió", en què guanyaran "els partits tradicionals" si Podem "es tanca" i es queda en el debat de les cares, però en què hi sortirà guanyant el poble espanyol si s'aconsegueixen definir com una opció transformadora.

A la tarda, en un acte a Palma de Mallorca, ha reiterat que el partit necessita un "debat d'alçada" per saber quin rumb ha de prendre Podem i quin tipus de línia política per construir una alternativa. El secretari polític de Podem ha estat acompanyat pels diputats de Podem a Balears, Mae de la Concha i Pedro Yllanes, que han ofert una xerrada davant militants i votants del partit.

Davant una sala d'actes ple amb assistents que s'han hagut de quedar de peu per falta d'espai, Errejón ha assegurat que se senten "molt orgullosos que hi hagi un procés de canvi a Balears que serveixi per constatar que les coses es poden fer de una altra manera".

Ocupar l'espai del PSOE?

Un altre "debat crucial" en l'assemblea, al seu parer, tindrà a veure amb "l'espai que deixa obert el PSOE". Segons Iglesias, Podem no pot assemblar-se als socialistes ni "caure en la temptació de ser ocells carronyaires que s'aprofiten d'aquestes restes que deixa el PSOE", perquè "hi ha molta gent, votants socialistes de tota la vida, decebuda però que no els agrada Units Podem".

"Això cal respectar-ho, i no s'ha d'intentar disfressar d'una cosa que no som amb una ansietat per arribar a aquests sectors forçant massa els nostres discursos o la nostra identitat. O intentar semblar una cosa que no som. Quan ens ha passat, sense que ho hàgim volgut fer, crec que se'ns ha penalitzat", avisa.

stats