Política 07/12/2016

Illa avisa el PSOE: "El PSC es l'última biga que aguanta la relació Catalunya-Espanya"

El nou secretari d'organització reitera la defensa del PSC que Catalunya és una nació

3 min
Els membres de la “comissió de diàleg”, ahir a Ferraz. Del PSOE: Elena Valenciano, Mario Jiménez  i Francisco Fuentes. Del PSC: Meritxell Batet, Salvador Illa i Antonio Balmón.

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha avisat avui que la relació entre socialistes catalans i espanyols és "l'última biga que aguanta la relació Catalunya-Espanya", per la qual cosa si el PSC no troba "encaix" en el PSOE molts catalans entendran que Catalunya tampoc en té a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'agència Efe, Illa ha valorat "molt positivament" la reunió de divendres passat a Madrid de la comissió de diàleg entre el PSOE i el PSC, de la qual ell forma part en representació de la formació catalana, al costat de la diputada al Congrés Meritxell Batet i l'alcalde de Cornellà (Baix Llobregat), Antonio Balmón.

Formada per 3 representants del PSOE i 3 del PSC, aquesta comissió va ser creada per abordar les diferències sobre el model territorial i per revisar la relació orgànica entre les dues formacions després de la decisió dels catalans de desobeir la resolució del comitè federal que els obligava a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

El dirigent del PSC ha admès que les dues parts es van expressar amb "molta franquesa i sinceritat per constatar el moment de dificultats", però van coincidir en la necessitat d'"actualitzar políticament i orgànicament" la relació PSC-PSOE.

Illa ha destacat que, a pesar dels "distanciaments, que, sense minimitzar-los, han sigut l'excepció de la norma", el PSC se sent "còmode" en la seva relació actual amb el seu partit "germà".

"No ens neguem a avaluar i actualitzar aquesta relació, encara que pensem que està funcionant bé tal com està plantejada", ha apuntat el nou secretari d'organització del PSC, que fins al seu nomenament en l'últim congrés del partit era coordinador del grup municipal de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona.

No obstant això, ha admès que "el que més preocupa" el PSC en aquest procés d'actualització del protocol de relacions és que, "per les circumstàncies polítiques particulars que viuen Catalunya i Espanya, si el PSC no troba un encaix adequat en el PSOE molts ciutadans entendran que Catalunya no pot trobar un adequat encaix a Espanya".

"Si això no es resol adequadament -ha recalcat-, si el PSC no té encaix correcte en el PSOE, molts catalans poden entendre que Catalunya no té encaix a Espanya. Aquesta és la principal preocupació que tenim nosaltres i els companys del PSOE. A partir d'aquí s'ha de tractar la singularitat de Catalunya de forma adequada, com fa el protocol actual".

L'exalcalde de la Roca del Vallès (Vallès Oriental) ha apuntat d'una altra banda que, després de la reunió a la seu de Ferraz, la seva impressió és que és "més llunyana" la possibilitat que els socialistes catalans quedin exclosos dels òrgans de direcció del PSOE.

Segons el seu parer, aquesta eventualitat seria "un error" per a tots dos partits: "Per les circumstàncies polítiques que viuen Catalunya i Espanya, l'última biga que aguanta el pont de la relació Catalunya-Espanya són el PSC i el PSOE. Ens preocupa molt la lectura que podrien treure molts ciutadans d'un debilitament d'aquesta relació", ha insistit.

Illa veu vital "enfortir" la relació entre les dues formacions per enviar "un missatge que Catalunya té lloc a Espanya".

Però davant les queixes des del PSOE de considerar que la relació entre els dos partits és "asimètrica", ja que els socialistes catalans estan representats en els principals òrgans del PSOE però no al revés, Illa ha qualificat de "plantejament una mica particular" que se suggereixi la possibilitat que el PSOE tingui representació en el consell nacional del PSC o en la seva executiva.

"Estem disposats a analitzar-ho i discutir-ho tot, amb plantejaments completament oberts. Però no veig que el PSOE tingui representants a la comissió executiva del partit socialista d'Aragó o les Balears", ha ironitzat.

D'una altra banda, s'ha mostrat ferm a reiterar la defensa del PSC que Catalunya és una nació, en el sentit de "comunitat amb identitat, llengua, cultura i història pròpies", si bé no com un "dret a reivindicar un estat propi o un estatus jurídic diferenciat que li doni privilegis".

Ha recordat que el PSC no ha "traït" en cap moment la declaració federal de Granada, en què "es parla d'aspiracions nacionals". "No ens sembla que hàgim canviat de posició ni traït l'esperit de Granada", ha subratllat.

Més enllà d'això, el PSC vol ser "actiu" a resoldre la crisi actual i ha advocat per celebrar el congrés del PSOE "com més aviat millor, però bé", atès que "cal donar el temps necessari per construir consensos perquè del congrés en surti una direcció consensuada, acceptada i amb fortalesa política suficient".

stats