Política 15/10/2017

Un vídeo de la policia espanyola mostra els dubtes dels agents a l'hora de carregar l'1-O en un col·legi de Girona

Els agents lamenten que no s'hagués previst que hi hauria tanta gent

Acn
2 min

BarcelonaUnes noves imatges mostren els dubtes que van tenir els agents de la policia espanyola l'1 d'octubre en el moment de carregar contra els ciutadans que feien resistència pacífica a l'Escola Verd de Girona. En un vídeo a què ha tingut accés l'ACN, s'observa com un dels agents s'acosta a un altre lamentant que no s'hagués previst la quantitat tan important de gent que hi havia reunida a les portes. La resposta de l'altre agent és: "Tranquil, això és el que es busca". Més tard, un altre dels policies es dirigeix a qui manté contacte telefònic amb un dels caps operatius i li explica que faran un passadís per entrar a l'escola. La fórmula, però, no convenç l'agent, que li etziba: "De veritat creus que entrarem aquí?" Al cap d'uns minuts, el policia parla per telèfon amb un dels caps operatius i es fa la càrrega.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els efectius de la policia espanyola es van quedar sorpresos de la quantitat de gent que es va reunir al voltant de l'Escola Verd, local de votació de Girona l'1-O. Les converses entre els policies abans de la càrrega mostren que s'esperaven que no es trobarien la quantitat de gent que hi havia a la porta, fet que va obligar els agents a retardar les càrregues al col·legi. De fet, un d'ells comenta a un company seu que la policia judicial no podria haver actuat sense els antidisturbis. "No hauríem pogut entrat nosaltres primer", se sent.

Durant les imatges gravades per una càmera GoPro de la policia a les quals ha tingut accés l'ACN també es veu com un agent s'acosta a l'encarregat de rebre les ordres i li comenta que una advocada s'ha acostat a parlar amb ells, tot i que no li fan cas. Es tracta d'una de les lletrades voluntàries que assessorava els ciutadans concentrats a les portes del col·legi i que pretenia que l'entrada no fos violenta.

Una querella col·lectiva

Finalment el vídeo s'acaba amb les imatges que va avançar TV Girona en què es veu el policia parlant amb un dels caps operatius per telèfon just abans de la càrrega. Aquí l'agent torna a mostrar els seus dubtes de poder entrar al col·legi. "Hem arribat i hi havia almenys 300 persones. Fa 20 minuts que som aquí", diu l'agent. Al cap d'uns minuts, la policia acaba carregant per poder entrar al col·legi.

Bona part dels ciutadans afectats per l'actuació policial del diumenge 1 d'octubre a l'Escola Verd han interposat una denúncia que s'ha afegit a la querella conjunta que els advocats voluntaris presentaran la setmana que ve. De fet, la causa engloba els afectats de Girona, els d'Aiguaviva i els de Sant Julià de Ramis.

Paral·lelament, els Ajuntaments de Sant Julià i Aiguaviva presentaran dues querelles més pels desperfectes provocats al Pavelló Municipal en el cas de Sant Julià i a l'Ajuntament en el cas d'Aiguaviva. A més, aquest consistori també es querellarà contra les fores de seguretat espanyoles per haver entrat en dependències municipals sense una ordre específica.

stats