FRAU A L'ADMINISTRACIÓ
Política 07/04/2012

Imputats dos alts càrrecs de Jocs i Apostes de la Generalitat per fragmentar contractes

Un jutjat de Barcelona els acusa de malversació i prevaricació per ajudar una empresa a saltar-se el concurs públic preceptiu i contractar-la directament a dit

Ara
2 min

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha imputat per presumpta malversació i prevaricació el coordinador general d'Entitats Autònomes de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA), Jordi Aragonès Riba, i a la seva responsable de màrqueting, Pilar Martín. Segons publica 'El Mundo', la investigació judicial apunta a què podrien haver fraccionat l'import de l'adjudicació d'un contracte en imports inferiors a 18.000 euros perquè l'empresa de publicitat Shackleton –que té tres directius imputats en la causa– pogués evitar el concurs públic. El jutjat vol determinar si es va adjudicar "a dit [...] la prestació de serveis i subministraments per un import de 84.419 euros més IVA, sortejant el compliment de la legalitat". Les irregularitats també abarcarien el fet que Shackleton facturés a la Generalitat des d'una altra companyia anomenada 7 de Espadas amb el mateix domicili social i representants legals, el que evidenciaria que "s'oculta el frau deliberadament executat pels denunciants". L'empresa va realitzar diverses campanyes de promoció de les loteries de la Generalitat entre 2008 i 2010 per valor de 251.283 euros però seria en l'últim any quan les adjudicacions es van fer a dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el denunciant, un empleat d'EAJA, Martín va enviar diversos correus electrònics a Shackleton el març de 2010 –amb còpia als seus tècnics– explicant com presentar factures que complissin la normativa de contractes menors i poder així evitar el concurs públic. La responsable de màrqueting d'EAJA els hauria explicat que la facturació s'havia de fer "per separat, amb diferents ordres de sol·licitud" i a nom de diverses societats, com va acabar succeint.

El jutge també investiga si Martín va ordenar canviar el concepte de la factura d'una presentació gràfica i un discurs encarregats a Shackleton per a la directora general d'EAJA, Mercè Claramunt, per "simular un treball major al real efectuat i que així quedés "camuflat l'import subjecte de participació". Els tècnics d'EAJA fins i tot haurien incorporat a la presentació més fotografies de les residències construïdes amb la recaptació de la loteria, segons hauria reconegut Martín davant el jutge.

stats