Política 10/07/2016

La nova Convergència es defineix com a "independentista" i defensa la república per a Catalunya

El text reclama esgotar totes les vies legals per a l'estat català, però defensa tenir en compte la "unilateralitat" si l'Estat bloqueja tots els camins

O.m.
2 min
Reagrupament va instal·lar una estelada en una de les cadires de la comissió del document fundacional.

BarcelonaAmb bona part dels focus situats en la tria del nom i en la definició de la nova estructura, el debat sobre el manifest fundacional va desenvolupar-se amb certa tranquil·litat. “A la planta de dalt s’hi està més calmat”, assenyalava un membre de la cúpula als passadissos del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Artur Mas i Carles Puigdemont van seguir el debat sobre el document, que aposta per un “estat independent en forma de república” com a futur nacional per a Catalunya. Una definició calcada a la de la declaració de ruptura del 9-N, pactada entre Junts pel Sí i la CUP. El partit, a banda, es defineix com a "demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Aquesta definició apareix al model de país que volem”, puntualitzaven a la tarda assistents a aquesta comissió, que tenia 801 membres apuntats. El text fa més explícita l’aposta per la independència, tenint en compte que el text proposat per la direcció -empeltat de l’ideari que Mas va anar desenvolupant durant la legislatura passada i en altres documents interns de Convergència- evitava definir la nova formació com a independentista.

El coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sànchez, va assegurar que s’havia tombat una esmena que proposava apostar per la declaració unilateral d’independència (DUI). “Volem que sigui un text sense data de caducitat”, va assenyalar en roda de premsa. Malgrat això, una esmena de Reagrupament ha permès tenir en compte la "unilateralitat" en cas que l'Estat bloquegi totes les vies legals possibles cap a la plena sobirania.

El document fundacional busca ser una síntesi entre la branca més socialdemòcrata i la més liberal. La formació impulsada per Mas, a qui els dirigents de CDC volen presentar com a “promotor del nou partit” -ara ja no és president de CDC, càrrec que recau en Jacint Borràs, que s’encarrega de gestionar la hibernació-, manté que l’objectiu és la “centralitat social”. La nova eina celebrarà durant els pròxims mesos una convenció per ampliar els principis programàtics de cara a les futures eleccions catalanes. Un dels encàrrecs interns que ha fet Mas és el de construir un partit ideològicament més fort que permeti influir en la Constitució catalana.

stats