ESCÀNER DE PROPOSTES
Política 07/05/2015

La gestió dels serveis: municipalitzar l’aigua

La CUP és la tercera força a Vic. En aquestes eleccions es presenta en coalició amb Procés Constituent, amb qui conforma Capgirem Vic. Una de les propostes estrella de la candidatura d’esquerres és la remunicipalització dels serveis bàsics, entre els quals l’aigua

Núria Orriols
2 min
VIC El servei d’aigua a la capital d’Osona és gestionat per Aigües Vic des del 1949

VicLa CUP és la tercera força a l’Ajuntament de Vic, amb dos regidors, per davant de partits com el PSC i ERC. En aquestes eleccions es presenta en coalició amb Procés Constituent, amb qui conforma Capgirem Vic. Una de les propostes estrella de la candidatura d’esquerres és la remunicipalització dels serveis bàsics, entre els quals l’aigua. Capgirem ha realitzat diverses accions reivindicant el control de la gestió d’aquest servei a mans públiques, ja que per a ells representaria recuperar-ne la sobirania, també en l’àmbit municipal. Com en altres ajuntaments, a Vic la gestió de l’aigua està en mans d’una empresa privada per una concessió atorgada a l’època franquista per un total de 99 anys. Els de Capgirem creuen que aquesta adjudicació no és legítima i s’ha d’acabar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’OPINIÓ DELS EXPERTS

Lluís Inglada. Director de territori i sostenibilitat institut cerdà

No és un debat ideològic o apriorístic, sinó que ha de ser una discussió de rigor on prevalgui l’eficiència i l’interès general. L’aigua és un bé públic, escàs i de primera necessitat i, per tant, d’una manera o altra ha d’estar sota control públic. Ara bé, la gestió pot ser pública o privada. La clau és el model concessional, que ha de ser transparent i establert des de l‘acció democràtica. Cal tenir en compte que la municipalització no garanteix que sigui més barat. I si hi ha una concessió, la tarifa no només ha de reflectir criteris de benefici sinó també d’equitat, de disponibilitat d’ús i d’accés universal. Això ho fixa el regulador. I es pot trencar una llança a favor del sector privat: té més capacitat d’innovació i transformació tecnològica.

Santiago Vilanova. Consultor ambiental

És necessari retornar a mans públiques la gestió dels serveis bàsics com l’aigua o l’electricitat. I més tenint en compte que la majoria de concessions actuals es van fer a dit i sense transparència, fruit de la connivència entre polítics i empresaris. En el cas de Vic, en què la concessió es va fer en època franquista, és evident. La infraestructura del servei de l’aigua ha de ser de titularitat pública, mentre que la gestió pot estar en mans d’una cooperativa o empresa privada. Ara bé, hi ha un requisit imprescindible: les empreses que optin a la concessió han de complir uns estàndards de transparència i bones pràctiques. Això es pot aconseguir si els ajuntament aproven i fan complir un codi ètic de conducta.

stats