NOVA ETAPA
Política 13/02/2016

La JNC s’articula com a lobi en la refundació de Convergència

Reclama primàries, “fer neteja” al partit i més espais de debat

Oriol March
3 min
Sergi Miquel, secretari general de la JNC, amb Artur Mas / ARA

BarcelonaEn el passat congrés de Convergència, celebrat a Reus a finals de març del 2012, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) es va presentar amb dues propostes. La primera, incloure l’estat propi com a objectiu, es va introduir en el pensament del partit després d’una reunió a tres bandes entre Artur Mas, Jordi Pujol i Gerard Figueras, en aquell moment secretari general de la branca juvenil del partit. La segona, celebrar eleccions en cas que fracassés el pacte fiscal, va fructificar després que Mas rebés la negativa de Mariano Rajoy al model de finançament singular. Al congrés de refundació que CDC té previst per a principis de juny la JNC pretén arribar-hi convertida en lobi per aprofundir en una renovació que passa, segons ells, per “automatitzar” les primàries, “fer neteja” -relleu generacional i fi de l’ombra de les males pràctiques- i més espais de debat intern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests són els objectius que té al cap l’actual secretari general de les joventuts, Sergi Miquel, que també és membre del secretariat permanent de Convergència. La JNC està immersa aquestes setmanes en un procés de recollida de propostes entre la militància que seran entregades a Mas en un acte al mes de març. Es tracta d’un procés paral·lel a l’enquesta que CDC fa servir per copsar les demandes dels afiliats, canvi de nom inclòs. “No es tracta tant d’una variació del nom com d’un canvi de formes”, assenyala Miquel. “Es funciona de forma massa vertical. Cal un canvi de tipus de lideratge que es guanyi l’autoritat treballant”, insisteix el secretari general de les joventuts.

Obrir el partit

La JNC ja va celebrar primàries obertes a tota la militància -promogudes per la direcció, encapçalada per Marta Pascal, ara portaveu de CDC, i amb el suport de l’empresa catalana Scytl- per triar secretari general. Mas, segons fonts consultades, ja es va posicionar a favor d’aquest sistema en el passat consell nacional -fa tot just una setmana- a preguntes dels quadres. El consell nacional és, precisament, un dels organismes que hauria de patir canvis en aquesta nova etapa. “No hi ha debat: s’ha d’ensorrar i fer-lo de nou”, sosté Miquel, que considera que cal sotmetre a votació tots els nomenaments interns. “La distància entre el partit i el Govern és massa gran. El partit no té opinió sobre els temes que aprova l’executiu”, afegeix el secretari general de la JNC.

Les joventuts de Convergència són a l’origen de la carrera de bona part dels quadres del partit, com és el cas del mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Consideren que l’organització -amb problemes per captar vot jove- ha de ser “sexi” per atraure el vot de les franges d’edat més esquives. Una de les maneres de fer-ho, segons la JNC, és “obrir el partit” a persones que no tinguin carnet, a l’estil del que es fa a les eleccions municipals, en què a cada poble hi ha membres a les llistes que no són afiliats. Mas ja ha anunciat que posarà en marxa una plataforma externa que acabarà confluint, possiblement, amb CDC.

Una altra via per obrir el partit passa, com acostumava a dir Josep Rull quan comandava la direcció, per tenir les “parets de vidre”. Una voluntat de transparència relacionada amb els casos de corrupció que esquitxen la formació, que ha sigut sotmesa a dos escorcolls els últims mesos. Una de les propostes que Miquel posa damunt la taula és apartar els càrrecs sota sospita judicial en el moment de la imputació. “Encara que sigui injust”, defensa. La JNC vol aprofitar el debat obert per aprofundir i influir en la renovació del partit gran. Sense preferències, encara, pels noms -Jordi Turull, Germà Gordó- que ja s’han ofert per dirigir-lo.

stats