Política 25/02/2012

Junqueras quantifica la nova retallada de Mas: 4.000 milions d'euros

El líder d'ERC sosté que la crisi és "una oportunitat" perquè se'ls doni "la raó" en les seves tesis sobre el concert i la independència

Acn
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dissabte que els pressupostos de la Generalitat "només han resistit 24 hores" un cop aprovats i que, per mantenir l'objectiu de dèficit, la Generalitat haurà de retallar un mínim de 4.000 MEUR més. Les pessimistes previsions econòmiques per al Principat provocaran, segons Junqueras, una situació "dramàtica" per a molts catalans, contra la qual només existeix una recepta: el concert econòmic. "Nosaltres sempre hem tingut raó. Ara, tenim l'oportunitat que aquesta raó resulti especialment evident als ulls dels nostres compatriotes", ha exclamat durant el discurs d'obertura del Consell Nacional d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dèficit públic català hauria de baixar fins els 2.000 milions d'euros a finals del 2012 per complir amb els objectius que fixa, d'una banda l'Estat i, de l'altra, la UE. Junqueras ha recordat que amb la limitació que té Catalunya per endeutar-se, la retallada directa que haurà de fer la Generalitat -a més de la que ja ha previst als pressupostos- serà de 4.000 milions d'euros. "Quan s'hagin d'aprovar els pressupostos de l'any que ve les xifres no sortiran per enlloc", ha lamentat el president republicà.

La única solució, doncs, és incrementar els ingressos de la Generalitat. En aquest punt, Junqueras ha insistit en la necessitat, cada cop més urgent, que Catalunya elimini el dèficit fiscal amb l'Estat. "Des de l'any 91 parlem de dèficit fiscal. Ara se'ns obre una oportunitat perquè resulti especialment evident als ulls dels nostres conciutadans", ha confessat el president d'ERC. La situació "dramàtica" que viuen "massa" catalans hauria de ser un raó suficientment important, ha explicat Junqueras, perquè la tesi dels republicans en defensa del concert econòmic arribi a quallar entre la societat.

En aquest sentit, ha reflexionat sobre el discurs que han de fer a partir d'ara els republicans. "El nostre discurs ha de ser rigorós, seriós i clar, i s'ha d'adreçar a la majoria dels ciutadans", ha comentat. Junqueras ha afirmat davant dels representants del partit que els arguments que utilitza ERC poden ser compartits per la majoria, com demostra el fet que pols a priori tan oposats com la CGT i el Cercle d'Economia sortissin "satisfets" de la conferència que el líder d'ERC va pronunciar aquesta passada setmana i, en la qual, situava el concert econòmic com la principal prioritat de l'economia catalana.

stats