Política 15/09/2017

Arrimadas demana al govern espanyol que "protegeixi els drets dels catalans" davant el sorteig de meses per a l'1-O

El Govern ja ha sortejat els 55.000 membres de les meses del referèndum

Núria Orriols / Acn
2 min
Arrimadas demana al govern espanyol que "protegeixi els drets dels catalans" davant el sorteig de meses per l'1-O

BarcelonaMalgrat la pressió de la Fiscalia, el Govern manté la logística del referèndum. Ahir es van sortejar ja els 55.000 membres de les meses del referèndum de l'1 d'octubre, que els pròxims dies rebran les comunicacions. La líder de l'oposició i de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha carregat de forma contundent contra aquesta acció de l'executiu i ha demanat al govern espanyol que "protegeixi els drets dels catalans" davant el sorteig de meses. Arrimadas ha recordat que la Generalitat no pot disposar de les dades del cens de forma legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha acusat la Generalitat de voler "fer llistes" entre la ciutadania dels que estan a favor i en contra del referèndum.

La llei del referèndum aprovada al Parlament i els decrets posteriors diuen que el cens disponible és el dels ajuntaments fins a març del 2017. La norma no preveu cap sanció, a diferència de la llei electoral espanyola, per a les persones que decideixin no assistir a les meses electorals. Seran substituïts per les primeres que assisteixin als col·legis de votació.

Entre quines persones s'ha fet el sorteig?

Les 55.000 persones que formaran part de les meses de l'1-O han sigut designades aquest dijous per concurs públic i el Govern preveu que rebin les notificacions a principis de la setmana que ve, encara que no concreta de quina manera es durà a terme la comunicació.

Està previst que cada mesa estigui formada per un president i dos vocals. A més, cada titular té dos suplents. Així doncs, s'han designat unes 55.000 persones per sorteig púbic entre la totalitat de les persones censades menors de 70 anys, tenint en compte que estan previstes unes 6.000 meses, una per urna. Segons el calendari que estableix la web del referèndum, el termini màxim per a les notificacions acaba aquest divendres.

Les persones que siguin designades membres de mesa rebran la notificació de la seva designació i un manual d'instruccions sobre les seves funcions. Segons la informació publicada a la web, si la notificació es produeix més tard del termini de dos dies des de la designació, "el retard no serà causa invalidant de la designació".

Les persones que actuïn com a membres de meses electorals tenen dret a un permís retribuït durant el dia de la votació, si és laborable, i una reducció de cinc hores de la jornada laboral l’endemà de la votació. A més, també tenen dret a "la protecció del sistema de la seguretat social davant les contingències i situacions que puguin derivar-se de la seva participació en el referèndum".

A la web també s'especifica que el càrrec de membre d'una mesa electoral, ja sigui president com vocal, és obligatori, no voluntari "sense perjudici de poder al·legar causes justificades i documentades que impedeixin l'acceptació del càrrec". També s'estableix que les persones que siguin designades membres d'una mesa electoral disposen del termini de tres dies per al·legar davant la sindicatura electoral de demarcació corresponent "una causa justificada i documentada que impedeixi l’acceptació del càrrec".

stats