Política 17/09/2017

Jaume Asens, sobre els actes de l'1-O a Barcelona: "Hi ha formes d'esquivar la prohibició del TC"

L'Ajuntament ha lliurat a la Guàrdia Urbana instruccions segons les quals només els actes que són explícitament per a l'organització del referèndum estan afectats per la prohibició

Enric Borràs
2 min
Jaume Asens és un dels membres de l'equip d'Iglesias / ARA

BarcelonaEl tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha declarat que pel que fa als actes sobre el referèndum que es fan a la ciutat "hi ha formes d'esquivar la prohibició del Tribunal Constitucional". Ho ha dit amb referència a l'informe del secretari municipal que diu que, malgrat les advertències del TC, "l'activitat política no està suspesa a la ciutat" i es poden concedir permisos i espais municipals per fer actes sempre que els organitzadors no especifiquin que els volen utilitzar per fer campanya pel referèndum de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si es volen fer actes a la ciutat de Barcelona vinculats a l'1-O", ha explicat Asens, "qui els organitzi, en una situació com la d'ara de semiestat d'excepció encobert, ha de tenir una mica de perícia i audàcia per fer les coses sense sortir-se del marc establert pel TC". "Si qui l'organitza vol esquivar la sentència del Constitucional, ara mateix ho pot fer, està al seu abast", ha insistit. Per aconseguir-ho, s'han de tenir en compte aspectes com qui organitza l'acte i quin títol té, per exemple; "la frontera és difusa", ha reconegut el tinent d'alcalde.

Asens ha explicat que la prohibició del TC només afecta tot allò que està relacionat directament amb l'organització i la campanya del referèndum i, per tant, "debats com el de Madrid i el de Vitòria no estan prohibits pel TC". El secretari municipal, a més, ha fet una instrucció que ahir es va enviar als comandaments de la Guàrdia Urbana amb ordres "precises" per evitar que facin "interpretacions restrictives". En aquest mateix sentit, Asens també ha dit que aquesta setmana es reuniran amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra a la ciutat per actuar en la mateixa direcció.

Asens ha reconegut que ara mateix el Tribunal Constitucional ha activat un "estat d'excepció encobert" que afecta els drets fonamentals dels ciutadans, una situació a la qual l'equip municipal s'oposa i que els "disgusta molt" i ha rebut crítiques de les organitzacions de drets humans i del Síndic de Greuges. "Haurem de fer tots un esforç per esquivar" aquest marc creat pel TC "i poder exercir els nostres drets", ha declarat el tinent d'alcalde.

stats