28/03/2015

Jaume Casals: “Si la majoria a favor de tenir un país lliure depèn de la CUP, allà ens tindran”

3 min
Jaume Casals: “Si la majoria a favor de tenir un país lliure depèn de la CUP, allà ens tindran”

BarcelonaJaume Casals tornarà a encapçalar la llista de la CUP a Navàs, un municipi de poc més de 6.000 habitants del Bages. És alcalde des del 2011, després d’un pacte amb ERC que va desbancar CiU, la llista més votada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha descobert del poder?

Hi ha un excés de burocràcia que fa que s’alenteixin les coses, i lleis que estan per sobre i que no pots canviar perquè seria prevaricació.

I en el terreny personal?

He intentat evitar el terme senyor alcalde i mantenir la proximitat amb els ciutadans. Passes de portar una aula amb 30 alumnes a un poble de 6.000 habitants.

¿Ha fet realitat alguna utopia o la utopia és que hi hagi un alcalde de la CUP?

La utopia és que hi hagi un alcalde de la CUP... Seguim la filosofia del Capità Enciam: “Els petits canvis són poderosos”. Vam començar amb molta transparència, explicant tot el que hi havia a l’Ajuntament i fent uns pressupostos participatius.

Es decideix en què invertir 50.000 euros dels 8 milions del total.

Van sortir 31 propostes i una participació d’un 17,8% en la votació, que és poc, però, veient altres casos, veus que hi ha un punt d’èxit.

¿Ser a les institucions l’ha fet més comprensiu amb el sistema?

M’ha fet avorrir algunes coses del sistema. S’ha de facilitar l’accés a les institucions perquè se’n conegui el funcionament.

A l’espai de l’esquerra revolucionària la CUP ja no està sola.

No ens importen les sigles, sinó estendre aquest pensament. Fa deu anys la meva mare em deia que l’esquerra independentista no portava enlloc, i ara són sentiments majoritaris. Que apareguin noves fórmules amb punts mediàtics forts ha de servir per formar i empoderar la gent i evitar els transfuguismes. Fa tres mesos Podem era la sensació i ara resulta que ho és Ciutadans: han rebaixat el discurs per arribar a més gent i han perdut l’encant.

Els tres diputats de la CUP no repetiran per la limitació de mandats.

A la CUP hi ha gent jove que ha vist gent enquistant-se en partits, que passaven a viure de la política i per la política.

Es podria limitar a vuit anys.

Vaig votar a favor de dues legislatures, però no passa res: em sembla que hi ha molts Davids Fernàndez i Quims Arrufat i moltes Isabels Vallet a la CUP. Hi ha una generació formada que pot fer el mateix paper digníssim d’aquests tres diputats.

¿Ha fet bé la CUP no integrant-se a la candidatura d’Ada Colau?

Aquesta candidatura està cometent errades: abusar del mediatisme de la seva candidatura, criticar tot el que s’ha fet a Barcelona i integrar un partit que n’ha sigut coresponsable. Hi havia gent interessada a netejar la imatge d’ICV, però nosaltres volíem fer un espai crític.

L’abraçada de Mas i Fernàndez ha marcat aquesta legislatura.

Va dir que tindria la mà estesa per avançar com a país però el puny tancat contra les retallades. A la CUP hi ha gent que no ho ha entès, però, en un moment de pressió de l’Estat i de l’emoció d’aquell dia, jo ho puc entendre.

Si a CDC i ERC els falten diputats per a la majoria absoluta, què ha de fer la CUP?

Si depèn de nosaltres formar una majoria que avanci perquè el país sigui lliure, allà ens tindran, però també treballant per ampliar el discurs. Hi serem per donar suports puntuals, però no a les retallades.

¿L’esquerranisme d’ERC és insuficient?

ERC ha optat per la centralitat política i s’ha oblidat de moltes lluites socials. Serà una bona estratègia si aconsegueixen avenços a nivell de país i fer que CDC giri cap a l’independentisme.

stats