27/02/2015

Jaume Collboni: “Barcelona ha de ser cocapital de l’Estat”

3 min

BarcelonaJaume Collboni va acabar l’any pactant amb Xavier Trias partides dels comptes del 2015. Les enquestes de les municipals del maig no li són favorables, però espera revertir-les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les enquestes, el seu paper serà triar alcalde. Trias o Colau?

Sóc partidari de respectar qui tingui més vots, i això correspon a la gent. Els pactes que es puguin fer han de ser coherents amb la visió de ciutat i amb un programa de progrés, que hauria de coincidir més amb els partits d’esquerres.

Colau va identificar el PSC com a partit del règim.

És una accepció injusta. Si per règim s’entén el sistema democràtic en què el PSC ha tingut un paper molt important transformant la ciutat, no en renego, ho reivindico.

Les dificultats del PSC ¿les atribueix a l’esgotament del partit, a la crisi del socialisme, a l’econòmica?

Som a tres mesos de les eleccions i encara hi ha molts votants que no han decidit el seu vot. No sóc, gens ni mica, pessimista pel que fa al resultat del meu partit.

Què és el que més li agrada de Barcelona?

Que té una gran tradició de participació, i crec que malauradament durant el mandat no s’ha aprofitat.

¿Trias no ha sigut un continuador d’aquest model?

Ha sigut un gestor, no especialment reeixit, d’un model que funciona amb el que és bàsic. La ciutat funciona perquè ha rebut una administració sanejada econòmicament. Ara s’ha de repensar per als pròxims 15 o 20 anys, perquè hi ha molts reptes que tenen a veure amb el lideratge, i crec que Trias no en té ni en tindrà.

Un dels problemes seria la redistribució dels beneficis que genera la ciutat. ¿Se soluciona amb una renda mínima?

En els 30 anys de governs d’esquerres, les desigualtats es van reduir un 24%. I només en quatre anys s’han incrementat un 10%. La millor manera de combatre les desigualtats és creant oportunitats de treball.

¿Barcelona té un problema amb el turisme?

Té un problema amb la falta de convivència provocada per un model de turisme massiu i depravador de l’espai públic. Barcelona ha d’oferir més que sol i platja. Aquí tenim normes que no s’han aplicat i han proliferat els pisos turístics per una negligència de l’Ajuntament, que no ha sigut prou contundent.

¿Defensa un turisme de més qualitat i menys quantitat?

No necessàriament. Pot ser quantitativament com el d’ara, però qualitativament molt superior, i que l’Ajuntament garanteixi la convivència entre el turisme i la gent.

¿No és un problema d’incivisme o d’egoisme dels barcelonins?

Si un hoteler vol guanyar diners amb el turisme, i hi ha una part de ciutadans que, legítimament, volen aprofitar aquesta oportunitat, si es fa dins la llei i pagant les taxes, a mi em sembla bé. Hi ha molta gent que ho ha aprofitat per pagar la hipoteca. Jo el que dic és: regulem-ho.

¿I els que el volen aprofitar il·legítimament?

Això té a veure amb la conscienciació del civisme i la convivència.

Això no és problema de Trias.

És un problema de l’Ajuntament de no fer complir la llei. Trias ha mirat cap a una altra banda.

¿Els comerços han de poder obrir les 24 hores cada dia?

No, perquè això perjudica el petit comerç, ja en risc per les grans superfícies comercials.

¿L’Ajuntament ha d’ajudar a pagar lloguers a comerços emblemàtics?

El que ha de fer és decidir què és comerç emblemàtic. Per a nosaltres és el que té a veure amb la identitat de la ciutat. L’administració ha de ser activa a l’hora de protegir el patrimoni comercial.

¿Continua desitjant que el Senat vingui a Barcelona?

Barcelona ha de ser capital del món.

I de Catalunya no?

Ha de ser capital del món. La nostra vocació ha de ser internacional. I pel que fa a l’estat espanyol, Barcelona ha de ser cocapital de l’Estat.

Va anar a votar el 9-N?

No, no estava d’acord amb la pregunta i aspiro a poder votar algun dia amb conseqüències pràctiques.

¿No creu que en surti res de les eleccions del 27-S?

Qui en vulgui fer una lectura plebiscitària, la farà. També es pot fer una lectura plebiscitària de les eleccions municipals. Però més enllà d’això no tindrà més conseqüències.

stats