ACAMPADA DELS INDIGNATS
Política 30/05/2011

ICV-EUiA presenta una bateria de preguntes sobre l'operatiu dels Mossos davant dels indignats

Els ecosocialistes volen conèixer l'opinió del Govern sobre l'horari i el nombre d'efectius utilitzat i sobre les crítiques rebudes des de diversos fronts, la normativa que permet requisar béns personals o com es permetrà identificar els antidisturbis en futures ocasions

Roger Tugas
2 min
Joan Herrera i Jaume Bosch, d'ICV-EUiA

BarcelonaICV-EUiA s'ha mostrat molt crític amb l'operatiu de "neteja" dels Mossos que divendres va provocar desenes de ferits entre els acampats de plaça de Catalunya de Barcelona, però també a Lleida. A més de les propostes de compareixença i reprovació del conseller d'Interior, Felip Puig, el diputat ecocialista Jaume Bosch ha registrat 36 preguntes parlamentàries per al Govern per conèixer tots els detalls de l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, aquestes qüestions abarquen tots els àmbits relacionats amb l'operatiu. Per una banda, Bosch vol conèixer la "norma legal" que permetia requisar "objectes personals, ordinadors, plecs de signatures o tendes de campanya" i com s'organitzarà el seu "retorn als seus legítims propietaris". També es pregunta si "les persones assegudes a terra que impedeixen el trànsit estan atacant als Mossos d'Esquadra i en conseqüència han de ser dissolts amb violència", "quines mesures preveu adoptar el Govern per facilitar la identificació dels Mossos d’esquadra quan porten protecció antidisturbis que impedeix veure la seva placa" i com s'afrontaran les "previsibles reclamacions" dels indignats per "la violència soferta i per haver perdut estris de la seva propietat".

De l'operatiu concret, ICV-EUiA qüestiona "l'hora escollida" i si era "suficient el nombre de Mossos" participants, alguns dels quals van quedar aïllats i també pregunta al Govern qui va decidir "que una operació de neteja es convertís en una operació de desmantellament i requisa de tot el que hi havia" i que va comportar tants ferits. També demana si el Govern comparteix "la qualificació per part del Conseller d’Interior Felip Puig de “parc temàtic” i “supermercat gratuït” dirigida a la concentració" i si pensa nomenar les vacants del Comitè d'Ètica de Policia, un ens que "ara seria necessari per avaluar l’actuació del dia 27 de maig i analitzar les queixes ciutadanes". Fins i tot pregunten pel "cost econòmic del combustible utilitzat per l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra que va sobrevolar la Plaça de Catalunya".

Furgant en la gestió de l'operatiu, algunes de les preguntes lamenten un "tractament que ha rebut per part de la premsa estrangera" que podria haver reduït "el prestigi del Cos de Mossos d'Esquadra i del país en general" i recorden "els milers de signatures recollides a través de les xarxes socials reclamant la dimissió del conseller Puig" i les "dures crítiques" rebudes per part del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Amnistia Internacional, la Guàrdia Urbana i alguns sindicats de Mossos. Per tot això, Bosch es pregunta si "el Conseller Puig és 'el millor' que pot dirigir el Departament d’Interior en un moment en que la crisi econòmica i les legítimes mobilitzacions socials que se’n deriven exigeixen en aquest Departament capacitat de diàleg i mediació".

stats