Política 20/05/2015

Jaume Collboni: "Colau no fa por, genera incertesa"

L'alcaldable del PSC de Barcelona considera que un partit que es munta en sis mesos "té molts riscos"

Marc Toro / Sara González
3 min

BarcelonaMantenir l'hegemonia com a partit de l'esquerra. Aquest és l'objectiu que té entre cella i cella l'alcaldable del PSC de Barcelona, Jaume Collboni. És per això que bona part de la seva campanya l'ha centrat en carregar contra Barcelona en Comú. "Colau no fa por, genera moltes incerteses", ha etzibat en el marc d'un esmorzar col·loqui organitzat per l'ARA i la Cambra de Comerç de Barcelona. Encara ha anat més enllà i ha advertit que un partit que "es munta en sis mesos té molts riscos", especialment si del que es tracta és de governar. La candidatura de Barcelona en Comú és "una suma de persones i sectors no preparats per formar govern", ha afirmat Collboni, que ha insistit en les seves crítiques cap al "discurs poc sòlid, poc construït" i "improvisat" de Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En referència als partits emergents, Collboni també ha fet referència a Ciutadans per ser un partit que amb un discurs que ha titllat de "dur" atrau "personatges poc recomanables". Però sobretot ha carregat contra el seu altre gran enemic en aquesta campanya: CiU i el seu candidat, Xavier Trias. Després d'esforçar-se un cop més en denunciar "el fals dilema" dels 24-M entre Trias o Colau, ha afirmat que CiU és la "Barcelona pija", aquella que "parla dels barris però no els coneix".

El dirigent socialista ha reconegut que el procés sobiranista ha quedat en un segon pla en aquesta campanya i que, en bona part el seu partit ho agraeix perquè parlar de la ciutat era, al seu judici, la prioritat. Amb tot, ha admès que el procés és el "teló de fons" de la política catalana en aquests moments i que serà inevitable que dels resultats de diumenge se'ls intenti llegir com un termòmetre del pols sobiranista de cara el 27-S. Amb tot, Collboni confia en què Mas mantindrà la seva promesa de convocar eleccions el 27-S i li ha demanat que no es plantegi canviar d'opinió en funció dels resultats de la federació nacionalista a les municipals.

L'atur, el "primer problema"

El dirigent socialista ha lamentat que el president espanyol, Mariano Rajoy, gosi dir que amb prou feines ningú parla de l'atur. "En parlen les famílies que no tenen cap ingrés o els joves que tornen a casa dels pares perquè no es poden pagar la hipoteca", ha sentenciat tot subratllant que hi ha milions de persones que parlen d'aquesta qüestió que és, sens dubte, "el primer problema" que té la ciutat. Això sí, ha demanat rigorositat a l'hora de plantejar propostes de creació d'ocupació. En aquest sentit, ha recordat que Xavier Trias ha promès la creació de 100.000 llocs de treball, una xifra que supera la quantitat d'aturats que hi ha a la ciutat.

No alimentar els discursos "pseudoxenòfobs"

Davant campanyes com la del PP de Badalona, que ha utilitzat el polèmic lema 'Netejant Badalona', Collboni ha fet una crida a no alimentar els discursos "pseudoxenòfobs" que, segons ell, fa la dreta quan "no té propostes ni idea". En el cas de Badalona ha reconegut que "alguna cosa ha fallat" des de l'esquerra i, per tant, en el seu propi partit, que va governar la ciutat durant dècades. Al seu parer, "si l'esquerra fa bé la feina, no s'acostuma a donar situacions com la del govern de Badalona.

Can Vies: "Pot haver-hi espais d’autogestió, però hi ha uns mínims que s’han de complir"

Collboni també ha fet referència a una de les grans crisis del govern Trias: Can Vies. Després de subratllar que la ciutat "va ser pionera en la cogestió d'equipaments municipals o juvenils", ha deixat clar que les persones que s'ocupen d'espais com Can Vies "han de complir les lleis, com fan totes les entitats". "Pot haver-hi espais d’autogestió, però hi ha uns mínims que s’han de complir", ha afegit. En aquest sentit, per exemple, s'ha mostrat categòricament en contra de l'ocupació d'espais privats. L'alcaldable del PSC ha afegit que, "si hi ha proves" s'hauria de revisar el cas del 4-F i Ciutat Morta.

23 escoles bressol en 4 anys

La darrera proposta que ha llançat Collboni en la seva campanya és la de tornar a reprendre la construcció d'escoles bressol. En concret, s'ha compromès a crear-ne 32 en quatre anys tot recordant que el govern socialista ja en va construir un centenar i durant l'etapa de Trias la Generalitat se n'ha "desentès". "Les escoles bressol són una forma de distribuir la igualtat d'oportunitats des dels 0 anys, està provat ue els nens que van a l'escola bressol tenen menys fracàs escolar", ha afirmat.

stats