Política 05/03/2014

L'exalcalde renuncia a ser el candidat del PSC a Mataró per "cansament personal" i per "la dificultat d'entendre què està passant al país"

Joan Antoni Baron acabarà la legislatura i després es dedicarà a fer de mestre

Acn
3 min

MataróL'exalcalde de Mataró Joan Antoni Baron renuncia a participar a les primàries del PSC i no serà el candidat per a les eleccions municipals del 2015. Ho ha explicat aquesta tarda en una roda de premsa celebrada la seu de la colla castellera dels Capgrossos. Baron ha afegit que continuarà com a cap de l'oposició fins a final de la legislatura i que després es dedicarà exclusivament a fer de mestre. L'exalcalde, que seguirà sent militant del partit, ha subratllat que plega per "cansament personal" i per "l'extrema dificultat d'entendre què esta passant a nivell local i nacional". En aquest sentit, ha lamentat que les reivindicacions nacionals passin per davant de les reivindicacions socials. Joan Antoni Baron deixarà la primera línia de la política al final d'aquesta legislatura. "Què faré el dia després? doncs aniré a l'escola a fer de mestre", ha explicat en una roda de premsa en què ha estat acompanyat per membres de l'executiva local i comarcal del PSC i per diversos regidors i exregidors socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Baron haurà estat 20 anys a l'Ajuntament de Mataró, 7 dels quals com alcalde. "La política són moltes renúncies, molt desgast. També suposa cansament personal, físic i de salut. Són 20 anys", ha subratllat.

Baron, però, ha dit que també plega per "l'extrema dificultat per entendre què esta passant a nivell local ni nacional. Quan un ja no té aquesta capacitat, és millor és deixar que altres persones assumeixin les responsabilitats".

En aquest sentit, ha lamentat que el país torni als esquemes "una mica caducats dels nacionalismes". "No estic dient que no entengui les reivindicacions nacionals", però "no entenc que siguin el motor de la societat", ha explicat. "Hi ha gent que ho està passant malament. I em desconcerta que això no sigui l'eix de la transformació social", ha afegit.

També ha assenyalat que "els pactes constitucionals salten pels aires" i que ara "no se sap respondre a les inquietuds nacionals de Catalunya. El recurs del PP al Constitucional ens porta on som ara".

Baron també se sent contrariat perquè "la majoria social del país està pagant les pràctiques del neoliberalisme" i ha assenyalat la dreta espanyola com la culpable de la crisi. "La bombolla immobiliària és pel decret del sòl de José Maria Aznar", ha exclamat.

"Honestos i valents"

Baron també ha demanat a les noves generacions de polítics que siguin "honestos" i "valents". Pel que fa al candidat que surti de les primàries, ha dit que "ha de ser molt coneixedor de la ciutat" i "conseqüent amb la ideologia del socialisme, que neix de les classes treballadores".

Alcalde de Mataró 2004-2011

Joan Antoni Baron va accedir a l'alcaldia de Mataró l'any 2004, quan la legislatura ja estava iniciada. Va agafar el relleu de l'històric Manuel Mas, que va deixar el càrrec després de 21 anys per anar al Congrés dels Diputats. Baron va guanyar amb comoditat les eleccions del 2007. El PSC va aconseguir 11 escons i va tornar a editar el pacte amb ERC i ICV de l'anterior legislatura. En canvi, els comicis del 2011 es van saldar amb un empat tècnic entre CiU i PSC. Els convergents, però, van guanyar per un miler de vots i Joan Mora es va convertir en nou alcalde. Baron passava a ser cap de l'oposició després de 7 anys com alcalde de la ciutat.

Abans d'ocupar l'alcaldia ja comptava amb una experiència de prop d'una dècada com a càrrec electe del PSC a l'administració local, temps durant el qual va ser tercer i quart tinent d'alcalde i va assumir responsabilitats en matèries molt diverses.

Nascut a Melilla l'any 1955, va arribar a Catalunya amb 9 anys en una de les onades de migració dels anys seixanta. Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, des de ben jove va començar a exercir de mestre a l'escola pública Camí del Mig, de la qual va ser director i cap d'estudis.

stats