FESTIVITAT DE NADAL
Política 24/12/2011

El discurs més difícil del rei Joan Carles

Expectació per si el monarca fa una referència aquesta nit (21 h) al cas del seu gendre, Iñaki Urdangarin, com van avançar a l'ARA fonts de la casa reial fa una setmana

Ara
2 min
Rajoy, el rei Joan Carles i Zapatero

BarcelonaEl rei Joan Carles realitzarà aquesta nit el seu discurs més difícil des del 23-F. El cas que ha implicat el seu gendre, el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha posat en escac la monarquia i s'espera que el rei hi faci alguna referència per allunyar-se del frau protagonitzat per l'expresident de l'Institut Nóos. Segons van avançar a l'ARA fa una setmana fonts de la casa reial, Joan Carles de Borbó realitzarà una "referència el·líptica" a Urdangarin per tal de defensar la institució monàrquica i recalcar que "l'austeritat i l'exemplaritat han guiat fins ara la trajectòria de la Corona i ho han de seguir fent", especialment en la situació de crisi actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El duc de Palma ja va ser apartat dels actes oficials de la casa reial per la seva conducta "poc exemplar", però el rei encara volia realitzar un altre gest per desvincular-se d'un cas que ha esquitxat tota la institució. De fet, segons va explicar a l'ARA la casa reial, Joan Carles de Borbó ha donat ordres de penjar a internet abans de final d'any el pressupost de la Corona. Una de les principals crítiques que se li han fet fins ara és l'obscurantisme dels seus comptes, que gestiona directament el rei sense donar comptes públics, i repartint lliurement els 8,4 milions d'euros de què disposava el 2011 en sous per a ell, la seva dona i els prínceps, i per pagar les despeses generades i una part a les infantes quan participen en actes oficials. Durant el discurs d'avui també podria fer pública aquesta mesura de transparència.

El discurs del rei de fa un any va ser vist per poc més de set milions d'espectadors arreu de l'Estat i va tenir una audiència del 65,6%, una quota que baixa any rere any des del 2007, quan en va tenir una del 83,1%. Avui a les 21 h, però, segurament es trencarà aquesta tendència per l'expectació pel cas Urdangarin i això ho agrairan les televisions que l'emeten, les autonòmiques TV3, Canal 9 i IB 3 i les estatals TV1, La2, Antena 3, La Sexta i Telecinco. ETB2, el canal en castellà de la televisió basca, també tornarà a emetre el discurs, com fa cada any des que governa el PSE a Euskadi. Per qui no vulgui seguir el rei, oferiran una altra programació Cuatro –que actua com a segon canal de Tele5–, 8TV o BTV.

stats