NOU FINANÇAMENT
Política 02/09/2012

Herrera reclama a CiU que inclogui el PSC en el grup de seguiment del pacte fiscal

El líder d'ICV sospita que el Govern ha fixat un període de negociació curt per poder convocar eleccions anticipades quan les converses no fructifiquin

Acn
2 min
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, en l'entrevista a l'ACN

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, reclama al Govern que el PSC s'incorpori al grup de seguiment del pacte fiscal per donar la màxima força possible a la part catalana en les negociacions amb l'Estat. En una entrevista a l'ACN, l'ecosocialista qualifica "d'error" l'exclusió dels socialistes, malgrat que no donessin suport íntegre a la proposta del Parlament. "Va ser un error que el PSC no votés el pacte fiscal i ara ho és que l'excloguin", ha apuntat. Segons ell, una interpretació àmplia de l'acord permetria afegir-hi els socialistes, a més d'ICV-EUiA, ERC i CiU. Herrera defensa la importància de sumar els màxims suports perquè el grup acordi també el 'pla b' en cas de negativa de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'equivocaria aquell que pretén excloure el PSC perquè és obvi que quant més serem, més força tindrem", destaca Herrera, que també defineix "d'error" l'abstenció del PSC en dos dels punts de la proposta de pacte fiscal, precisament els que es referien al concert econòmic. Per això, reclama al Govern que no cometi un altre error i accepti que el PSC també formi part del grup de seguiment, tot i que tem que la Generalitat tingui altres plans. "Em temo que tots dos errors es podrien acabar produint", lamenta.

CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC haurien de ser els grups parlamentaris que, segons Herrera, formessin part de la comissió de seguiment del pacte, que té previst reunir-se per primera vegada abans de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy del proper 20 de setembre. El líder ecosocialista exclou, en canvi al PP, C's i SI. En el cas dels populars es van abstenir en la majoria dels punts i van votar en contra de l'article principal de la proposta. Per això, Herrera descarta la seva presència així com la dels subgrups, que s'oposen al pacte fiscal per diferents motius.

Herrera ha explicat que ICV-EUiA traslladarà a CiU la necessitat de comptar amb el PSC i ha destacat la importància que ha de tenir aquest grup de seguiment. A més de fixar el calendari d'actuació i de seguir les negociacions entre la Generalitat i el govern espanyol, el secretari general d'ICV afirma que també hauria de ser l'òrgan en què s'acordés el 'pla b' de la Generalitat en cas de fracàs de les negociacions.

Malgrat el missatge de consens necessari per encarar les negociacions amb l'Estat, el líder ecosocialista es malfia de les intencions de CiU. Herrera es mostra preocupat perquè la federació nacionalista vulgui aprofitar un hipotètic trencament de les negociacions amb l'Estat per convocar eleccions anticipades i "tancar una legislatura que no ha funcionat". En aquest sentit, lamenta que el Govern hagi fixat un termini "curt" per arribar a un acord amb l'Estat (abans de 2013). "Quan comences marcant terminis curts és perquè potser el que busques és un escenari pensant més en l'avançament electoral que no pas de l'èxit de la proposta de pacte fiscal", ha explicat.

De fet, en cas d'arribar a un escenari d'eleccions anticipades, Herrera creu que el Govern tindria més motius per convocar-les "pel fracàs de les polítiques de retallades" que no pas per un hipotètic fracàs de les negociacions del pacte fiscal. El canvi de prioritats en les retallades i el pacte social, que redistribueixi els esforços de manera equitativa entre els ciutadans, són els principals reptes dels propers mesos per a la Generalitat i, fins i tot, "prioritaris" per a Herrera respecte al nou model de finançament.

stats