DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 28/09/2011

Herrera carrega contra les retallades però ofereix suport per al pacte fiscal

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA denuncia que "l'autèntica transició és la de l'estat del benestar al de la beneficiència"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha carregat durament contra les polítiques del Govern d'Artur Mas. El líder ecosocialista ha assegurat que "l'autèntica transició és la de l'estat del benestar al de la beneficiència" i ha acusat l'executiu de deixar "hipoteques en un temps rècord" per a les generacions posteriors en ensenyament, sanitat, polítiques socials i ocupació. En aquesta línia, Herrera ha lamentat que "ho fan tot sense diàleg, sense concertació" i ha cridat a sortir del cercle de "dèficit - retallades - ofec de la reactivació - atur - increment de dèficit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, ICV-EUiA no tanca la porta a tot a Mas i el seu president parlamentari li ha realitzat un seguit d'oferiment per arribar a acords. La principal mà estesa és en matèria del pacte fiscal, on estaran al costat del Govern si aquest concreta el seu full de ruta de la transició nacional, es treballa per mantenir la cohesió social i es deixa de donar aire al PP com a soci prioritari. Igualment, Herrera ha proposat un pacte fiscal entre catalans de diferent renda per augmentar la pressió fiscal a les rendes més altes i li ha ofert suport per racionalitzar la despesa per diferents vies com aturar grans infraestructures com el Quart Cinturó, per garantir els serveis socials i per dibuixar una estratègia clara per a crear ocupació.

En el seu torn de rèplica, Mas ha caricaturitzat el discurs dels ecosocialistes i ha assegurat que la història demostra que, quan no és l'empresa privada qui crea riquesa -en relació amb els estats soviètics-, els països són "poc democràtics" i "es col·lapsen". Igualment els ha acusat de voler fer creure que l'empresari és "una espècie de monstre, amb frac i puro gros", una figura "d'entrada pecaminosa". Així, Mas ha criticat la "línia demagògica tradicional" d'ICV-EUiA i el seu "discurs tronat, antic i rovellat" i ha assegurat que el seu Govern fa els deures que cal, impulsant algunes "mesures a contracor", les quals afirma que no són tan problemàtiques com denuncien els ecosocialistes. El president tan sols ha abaixat el to en reconèixer que el partit d'Herrera "no ha fallat" en la defensa de la llengua i de l'autogovern, on "clarament" es poden entendre. Quant a l'acusació de donar ales al PP, li ha recordat a ICV-EUiA que els seus socis espanyols d'IU han facilitat que el PP governés a Extremadura.

stats