25 ANYS D'ICV
Política 24/02/2012

Herrera proposa "canviar el motor" d'ICV per convertir-la en "la força de les alternatives"

Els ecosocialistes celebren el seu 25è aniversari reivindicant-se com a referent de l'oposició a la dreta

Acn
3 min

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha proposat "canviar el motor" del partit per tal de convertir-lo en la força de les alternatives. Segons ha declarat en la seva intervenció a l'acte de commemoració del 25è aniversari de la formació, el context polític i econòmic posen ICV davant la necessitat de renovar l'organització perquè puguin viure les noves idees i construir alternatives a la crisi política, a les retallades i al model econòmic neoliberal, i al nacionalisme conservador. El president del parit, Joan Saura, ha fet una crida als "activistes" d'ICV a tenir opinió, estar al costat de la gent i explicar què fa el partit per defensar el model social que la dreta ha posat en perill.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciativa per Catalunya ha celebrat el seu 25è aniversari en un acte a la seva seu aquest divendres, al qual han assistit unes 200 persones. Durant la seva intervenció, el secretari general de la formació ha repassat els inicis i la història de partit, i també ha avançat els que són, segons ell, els reptes de futur. Herrera ha afirmat que ICV ha estat "en cada moment allò on calia". En aquest sentit, ha recordat moments com ara les mobilitzacions contra l'OTAN o en defensa del territori.

Segons ha considerat, el partit ha contribuït a fer "un país millor" des dels valors de la combinació de tradició i modernitat, la innovació i la voluntat unitària. A més, ha afegit, que en la seva història ha demostrat que ICV és una força de lluita i de govern, però, a la vegada, s'ha mantingut al carrer en les mobilitzacions més importants. Quan va néixer la formació, el dilema era construir una balsa amb les restes del naufragi de l'esquerra o fer una embarcació nova, ha afirmat Herrera, citant l'escriptor i periodista Manuel Vázquez-Montalbán. Ara, la disjuntiva és, ha afegit, "renovar el motor" o les veles de l'embarcació, és a dir, la cultura organitzativa i política perquè puguin sorgir noves idees en un moment en què, segons ha dit, es viu el pitjor moment de la democràcia.

Amb vistes al futur, el secretari general d'ICV ha dit que l'objectiu de la 10a assemblea és que el partit passi de ser el referent de l'oposició frontal a la dreta a ser el referent de les alternatives. En concret, Herrera ha parlat d'alternatives a la crisi política, a les retallades i el model econòmic neoliberal, i al nacionalisme conservador. Ha explicat que l'alternativa a la dreta hegemònica ha de sortir de la mateixa societat i ICV ha de ser un factor determinant. "Potser no serem un partit majoritari en termes electorals", ha dit, però "volem créixer per ser una força determinant, amb capacitat de liderar i ser referent" per a les persones que creuen en els valors d'esquerres. Segons ha dit, ICV té l'ambició de créixer, trencar fronteres i guanyar espais. En definitiva, ha conclòs, que les moltes energies d'esquerres que hi ha a dintre i a fora del partit conflueixin per construir una alternativa davant l'hegemonia conservadora i la dreta desacomplexada.

Moment convuls

Per la seva banda, el president d'ICV, Joan Saura, s'ha congratulat pels 25 anys d'història i èxit del partit. No obstant això, ha dit, la celebració arriba en el moment més convuls políticament a Catalunya, l'estat espanyol i el món. Segons Saura, estan en joc les conquestes socials aconseguides durant molt de temps. El president d'ICV ha cridat als militants de la formació a ser defensors d'aquest model social que alguns poders volen tirar enrere. Saura ha animat als "activistes del partit a tenir opinió i coneixement, ajudar a conformar opinió a dintre del partit, ser present en les mobilitzacions i allà on la gent pateix i comunicar a la societat. Saura ha conclòs que no es podrà explicar la història de Catalunya al segle XXI sense ICV, com no es pot parlar de la història de Catalunya al segle XX sense parlar del PSUC.

stats