Política 25/08/2011

Pressió sobre CiU i el PSC perquè s'afegeixin al front per un referèndum si es reforma la Constitució

ICV i el PNB demanen als socialistes i als convergents que se sumin a la petició a Zapatero i Rajoy, que volen fer el canvi sense les urnes. Els bascos aprofitaran la reforma de la Constitució per plantejar una esmena sobre el dret a decidir

Redacció
1 min

BarcelonaEl Partit Nacionalista Basc (PNB) té previst presentar una iniciativa al Congrés dels Diputats per incloure a la Constitució el dret a l'autodeterminació, aprofitant la reforma de la carta magna per limitar el dèficit públic. Així ho ha confirmat el portaveu del grup al Congrés, Josu Erkoreka, en declaracions a Onda Vasca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu ha dit que el PNB té un "paquet de reformes" propi i una idea pròpia "del que seria convenient retocar a la Constitució". La iniciativa es basaria en la moció aprovada el 1990 pel Parlament basc, en què es reconeixia el dret d'autodeterminació.

Per altra banda, tant Erkoreka com el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha reclamat als diputats de CiU i del PSC, que donin suport a la demanda d'un referèndum per votar la reforma constitucional. Perquè la modificació se sotmeti a votació, cal que ho reclamin un 10% dels diputats al Congrés (és a dir, 35) i o bé el mateix percentatge de senadors (és a dir, 26). Amb els diputats del PSC (25) i els de CiU (10), n'hi hauria prou per reclamar el referèndum.

stats