DEBAT DE PRESSUPOSTOS
Política 28/06/2011

ICV insta PSC i ERC a promoure un referèndum sobre les retallades a l'estat del benestar

Joan Herrera defensa que els ecosocialistes tenen "un projecte nacional més ambiciós que CiU", qui el limita al pacte fiscal i prioritza "sempre" els lobis per davant del país

Roger Tugas
2 min
Joan Herrera ha demanat al Govern que 'aprofiti l'anticicló per reflexionar i escoltar la comunitat científica' respecte l'aplicació de la velocitat variable.

BarcelonaEl PSC i ERC rebran avui una proposta d'ICV-EUiA per intentar forçar un referèndum sobre "la reducció dels serveis públics, de la sanitat, l'educació i els serveis socials", tal com ho ha presentat en un esmorzar amb periodistes el secretari general de la formació ecosocialista, Joan Herrera. Seria la primera aplicació de la llei de consultes populars aprovada pel tripartit, recorreguda al Tribunal Constitucional però vigent i aplicable. "Ens trobem en un context històric molt greu en què la norma es pot estrenar", ha defensat Herrera, qui espera que les altres forces d'esquerres li donin suport. Tot i això, ICV-EUiA també vol implicar les associacions i plataformes contràries a les retallades per consensuar la pregunta concreta i realitzar una campanya de pressió que eviti que el Parlament veti la proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè fructifiqui, la majoria de diputats catalans haurien de donar-hi suport i l'executiu espanyol hauria de permetre la convocatòria de la consulta. Si CiU i PP no hi votessin a favor, doncs, la proposta moriria al Parlament. Herrera, però, espera que la federació nacionalista no tingui "por" de refrendar les seves mesures, ja que –afirma el diputat– ella sempre defensa que té la majoria i, per tant, la legitimitat d'impulsar-les. "Cal un xoc de legitimitats", ha defensat el líder d'ICV-EUiA, que espera poder realitzar el referèndum de cara a la tardor. De fet, aquesta és només una de les mesures amb les quals els ecosocialistes es volen acostar al moviment del 15-M i dels descontents amb les retallades socials, ja que volen eixamplar el seu espai i "ser expressió del malestar que vol alternatives".

En la mateixa trobada, Herrera ha defensat que "ICV té un projecte nacional més ambiciós que CiU", qui abans "va inflar el confilcte nacional i ara vol fer veure que no n'hi ha". El diputat ecosocialista ha criticat que la federació nacionalista "sempre" primi els interessos dels lobis als de Catalunya a Madrid i que limiti el debat al pacte fiscal. Herrera aposta per fer un debat més genèric i per esgotar totes les possibilitats d'un pacte federal que sap que és complicat, però que genera consens a Catalunya, abans d'afrontar altres opcions.

stats