PLE DEL PARLAMENT
Política 11/04/2012

Ortega replica al govern espanyol que és el "maltractament" a Catalunya el que perjudica l'estabilitat de l'Estat

La vicepresidenta catalana ha criticat que la seva homòloga espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi qualificat la llei de consultes d'"amenaça"

Oriol March
2 min
La vicepresidenta del Parlament, Joana Ortega, des del faristol del Ple del Parlament / ACN

BarcelonaJoana Ortega, vicepresidenta del Govern, ha lamentat aquest matí que l'executiu espanyol consideri una "amenaça" la llei de consultes recentment aprovada pel Parlament de Catalunya. Ha contestat així a la seva homòloga estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, que en la sessió de control al Congrés dels Diputats ha jutjat aquesta nova norma catalana com una "amenaça" que no porta "a la responsabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del punt de vista d'Ortega, és el "maltractament" a Catalunya el que està perjudicant l'estabilitat de l'Estat i no les normes que aprova la cambra catalana. Creu que per aconseguir estabilitat el que cal és "no menystenir ni menysprear Catalunya ni fiscalment, ni econòmicament, ni lingüísticament". De fet, opina que el "maltractament fiscal" que rep Catalunya, tant pel que fa a les inversions com a l'incompliment de la disposició addicional tercera que no s'ha pagat, és "una de les maneres d'agreujar" aquesta inestabilitat de l'Estat.

Concretament, la popular ha considerat que iniciatives com la llei de consultes suposen una amenaça per a l'estabilitat econòmica de l'Estat, i ja ha avançat que la portaran al Tribunal Constitucional si ho consideren oportú. Davant aquest advertiment de la titular espanyola, Ortega també ha lamentat que l'executiu espanyol doni per fet que el Parlament aprovarà una llei de consultes inconstitucional.

D'altra banda, ha recordat que la llei de consultes és en fase de tramitació parlamentària, encara, i ha assegurat que el Govern sempre treballa sobre la constitucionalitat de tots els seus textos. Per això, ha lamentat que "ja hi hagi una predisposició a creure que les lleis que s'elaboren al Parlament es basen en un principi d'inconstitucionalitat".

A més a més, la vicepresidenta Ortega ha reclamat al govern espanyol que, en lloc de fer aquestes valoracions sobre lleis que surten del Parlament, compleixi amb els seus compromisos, com és el cas dels 219 milions corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut.

stats