Política 20/06/2012

Ortega qualifica "d'atac a l'autonomia local" la proposta de l'Estat de carregar a les diputacions la gestió municipal

La presidenta en funcions de la Generalitat assegura que les vegueries "són un element territorial imprescindible"

Acn
2 min

GironaLa presidenta en funcions de la Generalitat, Joana Ortega, ha qualificat "d'atac a l'autonomia local" la proposta de l'Estat d'engreixar el pes de les diputacions carregant-hi la gestió municipal. Ortega ha recordat a l'executiu espanyol que a Catalunya correspon als consells comarcals donar servei als municipis més petits i que, en cap cas, el model català contempla enfortir les diputacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, la presidenta en funcions també ha llançat un clar advertiment a l'Estat: Catalunya no renunciarà a les vegueries. "Allò que vol el Govern és impulsar l'Estatut en tota la seva ambició i, per tant, les vegueries per a nosaltres són un element territorial imprescindible", ha ressaltat Joana Ortega.

El Govern no s'ha deixat arronsar davant l'anunci del secretari d'Estat d'Administracions Públiques, José Antonio Beteta, d'engreixar les diputacions carregant-hi el pes dels serveis bàsics dels municipis de menys de 20.000 habitants. Després de la compareixença del secretari al Congrés, on també va arraconar la creació de les vegueries, la presidenta en funcions de la Generalitat li ha volgut deixar clara quina serà la postura que defensarà Catalunya.

D'entrada, Joana Ortega ja ha advertit l'Estat que no renunciaran a la nova divisió territorial. "La Generalitat el que vol és impulsar amb tota la seva ambició l'Estatut i, per tant, les vegueries per a nosaltres són un element territorial imprescindible", ha assegurat Ortega.

Però més enllà d'això, la presidenta en funcions ja ha dit que en cap cas acceptaran que es reforcin les diputacions i passin a assumir serveis que, ara per ara, ja cobreixen els consells comarcals. "Estem d'acord amb l'Estat en un concepte, que és que cal mancomunar serveis", ha dit Ortega. I hi ha afegit: "Però a Catalunya, ja fa temps que els consells comarcals fan aquesta tasca i s'encarreguen de donar millor servei als ciutadans de municipis petits".

Imposar un mapa territorial

La presidenta en funcions també ha retret a Beteta voler imposar "un mapa territorial i d'administració local des d'un despatx" de Madrid, i "ignorant" la realitat del territori. Ortega ja ha avançat que, si l'executiu espanyol tira endavant el projecte de llei tal i com el concep ara, toparà amb dos grans esculls a Catalunya: la invasió de competències i la situació en què deixarà l'autonomia local.

"Es tracta d'un atac contra l'autonomia local", ha valorat la presidenta en funcions de la Generalitat. "A Catalunya, ja fa temps que estem treballant per racionalitzar les competències, però ho farem des de la proximitat", ha dit Ortega. I ha conclòs: "I en aquest cas, la nostra aposta passa per desenvolupar l'Estatut, que contempla les vegueries, els municipis i els consells comarcals com a eina de mancomunació".

stats