DEBAT INTERN
Política 02/07/2016

'Joc de trons' a les primàries de Podem

Guardingo presenta candidatura a dirigir el partit mentre Fachin i Albiach maduren una entesa

Joan Serra Carné / Sara González
3 min
Albiach i Fachin, els dos primers dirigents que van oficialitzar candidatura a les primàries, exploren una entesa.

BarcelonaLes primàries de Podem Catalunya, programades per a aquest juliol, faran emergir el debat intern que ha viscut la formació els últims mesos. Des que la secretària general, Gemma Ubasart, va abandonar el càrrec -un pas que va acabar dinamitant aquella primera executiva-, el partit ha viscut una etapa d’interinatge que ha de concloure a finals de mes. Fins ara, havien aparegut tres aspirants a assumir la direcció que en les últimes hores han mantingut converses per estudiar un possible pacte. Albano Dante Fachin i Jéssica Albiach, diputats de Catalunya Sí que es Pot, són els que més han madurat una entesa, mentre que dimarts oficialitzarà la seva candidatura Raimundo Viejo, diputat d’En Comú Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a la cursa per ocupar la secretaria general s’hi ha afegit a última hora un altre projecte, el que encapçala el senador dels comuns Óscar Guardingo, acompanyat d’integrants de la primera executiva de Podem, del consell ciutadà i de càrrecs territorials de la formació. Avui, el secretari d’organització estatal, Pablo Echenique, serà a Barcelona per parlar amb els aspirants a dirigir el partit a Catalunya.

Un partit fort de cara al nou espai

Els impulsors de la candidatura de Guardingo -amb el nom de Podem per Guanyar Catalunya- havien donat suport en un primer moment al manifest impulsat per Viejo, però han arribat a la conclusió que havien d’articular una proposta pròpia, després dels “dubtes” mostrats pel diputat en la configuració de la llista a les primàries. “Creiem, políticament, en un Podem de Catalunya, que aspiri a governar la Generalitat”, exposen les veus consultades per l’ARA. Reivindiquen, també, el capital aportat per la formació lila en els triomfs electorals de l’esquerra alternativa -com el del 26-J-, per la capacitat que té Podem “d’interpel·lar les classes treballadores de les diverses corones metropolitanes”. En el manifest elaborat per la candidatura se subratlla que el partit és una “peça clau en la reconstrucció del catalanisme popular”.

L’equip de Guardingo especifica la voluntat de sumar dos moviments ciutadans per construir un projecte guanyador, “el sobiranista i el social-popular”, vinculat al 15-M i les mobilitzacions contra les retallades. La candidatura defensa que el partit que sorgeixi de les primàries ha de ser “un subjecte amb entitat pròpiament catalana” que tingui un “paper fonamental en el procés de confluència” de l’esquerra alternativa, en referència al nou subjecte polític que pretenen construir Podem, Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. Els afins al senador pensen en una “secretaria general coral”, amb una terna integrada pel mateix Guardingo, Sandra Daza (secretària general de Podem al Prat de Llobregat) i Ana Aroca (regidora de Molins Camina a Molins de Rei). Altres noms que integren la candidatura a la secretaria general són Celia Cánovas, senadora d’En Comú Podem per la demarcació de Tarragona, i Yolanda López, secretària general de Podem al Vendrell.

Una direcció bicèfala

Però a mesura que sorgeixen cares noves que aspiren a liderar el partit, els dos dirigents que primer van oficialitzar la seva candidatura, Fachin i Albiach, estan negociant una entesa perquè les seves llistes conflueixin. La proposta que estan forjant els dos diputats del Parlament és que Podem estigui governat per una bicefàlia, un sistema similar al que té la cúpula d’ICV. Els equips dels dos candidats tenen ben estudiat que, si aconsegueixen anar en una mateixa llista, tenen més possibilitats que el seu projecte sigui el guanyador. Segons la radiografia que fan, el lideratge de Fachin, que compta en el seu equip amb el també diputat Joan Giner, té força en territoris com l’àrea metropolitana, el Maresme i Girona, mentre que el d’Albiach, que fa pinya amb el secretari general de Barcelona, Marc Bertomeu, aplega suports a la capital catalana, els Vallesos i Tarragona. “Es complementen”, asseguren fonts del partit.

En tot cas, si es tanca un acord en ferm, Fachin el sotmetrà a votació de les 500 persones que van donar suport al manifest que va impulsar la seva candidatura. Albiach, per la seva banda, va recordar ahir a través d’un comunicat de la seva plataforma, Fem Podem, que el reglament de les primàries del partit marca que les candidatures hauran d’omplir les llistes amb un màxim d’un 70% dels membres del consell ciutadà per garantir una “executiva plural en què serà clau la col·laboració i el diàleg”. Era tot un missatge adreçat als nous aspirants a liderar el partit que, com Guardingo i Viejo, encara no han tingut temps de traçar aliances. Els aspirants tenen vint dies per esmolar les estratègies per aconseguir el tron.

stats