PRIMÀRIES AL PSC
Política 30/01/2011

Jordi Hereu: "Si no guanyés les primàries seria un militant més"

L'alcalde de Barcelona i candidat a alcaldable pel PSC demana "parlar del model de Barcelona" i diu que no li ha sentit cap aspecte de model a Montserrat Tura

Rafa Garrido (ACN)
4 min
Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, en un moment de l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaL'alcalde de Barcelona i candidat a les primàries del PSC de la ciutat, Jordi Hereu, ha assegurat en una entrevista concedida a l'ACN que si no aconsegueix ser el cap de llista es limitarà a 'treballar com un militant més' i que els seus horitzons de futur 'tirarien per altres camins' diferents als de la primera línia política. Hereu al·lega que la seva vocació política passa exclusivament per Barcelona i que la ciutat és 'origen i destí' de les seves pretensions en la gestió pública. En aquest sentit, i conscient que actualment forma part de la direcció nacional del PSC i és president de la federació de Barcelona, l'alcalde diu que si perd les primàries 'haurem de reformular tot el partit'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hereu compagina, des de fa poc més d'una setmana, la seva agenda com a alcalde amb l'activitat electoral que li exigeix ser candidat a les primàries del PSC de Barcelona. I és que el socialista té ara la vista posada en el procés intern del partit i en el dia després. Hereu es presenta a les primàries amb ganes de guanyar-les, però és conscient que si no ho aconsegueix, les coses canviaran al PSC barceloní. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat en l'entrevista a l'ACN que 'si no guanyés les primàries em posaria a treballar des de la discreció com un militant més pel projecte de Barcelona encapçalat pels socialistes', però tot i això, reconeix que si no és candidat 'tiraria per altres camins' que no fossin els de l'activitat política de primera línia.

L'alcalde justifica aquesta actitud en la seva 'passió i interès' per Barcelona. 'És el marc en el que sempre m'ha agradat treballar pels valors polítics en els que crec, i no qualsevol lloc en la política m'interessa', ha assegurat, tot insistint que en política 'el meu marc d'acció és Barcelona'. I és per això que afirma rotund que 'no em plantejo altres coses' perquè, per ell, Barcelona 'és origen i destí per la meva acció política, en cap cas un pas intermedi o instrumental'. Amb tot, sap que si no guanya les primàries, al partit hi haurà canvis i per això preveu que, en un escenari així, els socialistes barcelonins 'haurem de reformular tot el partit' del què ell és president de la federació de la ciutat.

Tot i això, Hereu insisteix en que el principal objectiu ara és parlar de Barcelona i del PSC que vol liderar, i ajorna per 'després de les primàries i de guanyar Barcelona' aprofundir més en el futur de la formació. L'alcalde considera que el resultat de les eleccions municipals 'condicionarà molts temes' dins el PSC, i entre ells el Congrés Nacional, que seria 'molt diferent' amb o sense l'alcaldia en mans socialistes. En cap cas, però, Jordi Hereu vol barrejar les primàries que l'enfronten amb l'exconsellera Montserrat Tura amb el debat sobre el lideratge del PSC. Per l'alcalde, 'lligar aquest procés de primàries amb altres processos és una mica una distorsió'. 'Qui ho vulgui fer que ho faci, però de manera essencial ara ens toca parlar de com hem de seguir liderant Barcelona, i la resta ja vindrà', ha sentenciat, tot afegint que en aquest moment 'entrar en debat nominalista sobre propers congressos és invertir un ordre que no és el que toca'.

"Encara no conec el model de Tura"

Immers ja en la precampanya de les primàries del 19 de febrer, Jordi Hereu ha tornat a reclamar 'parlar del model de Barcelona que volem desenvolupar'. I en aquest sentit, ha mirat cap a la seva contrincant dient que a Tura 'encara no li he sentit aspectes del model'. Tot i això, reconeix que tots dos compartiran 'valors', però creu que les primàries poden ser un 'bon moment' per 'contrastar, compartir i veure quin és el millor model que podem expressar de cara al futur'. 'Un potser no busca aquest procés de primàries, però quan es dona s'ha d'encarar com una oportunitat', ha explicat. És per això que Jordi Hereu ha demanat que l'elecció interna sigui viscuda com 'quelcom que ens faci més fort'.

"Ningú m'ha demanat res"

Respecte dels rumors que darrerament apuntaven a la possibilitat que la direcció del PSC estigués pressionant per fomentar la seva retirada abans d'arribar a celebrar les primàries, Hereu ha assegurat que la seva intenció és arribar al 19 de febrer i lluitar per la candidatura fins al final. 'Són comentaris que no sé en què es basen', ha dit, tot recordant que ell només atén 'al que s'expressa amb claredat i cara a cara' i de la resta 'no en vull fer massa cas'. Tot i això, ha volgut eliminar qualsevol ombra de dubte i ha assegurat que 'en aquest procés de primàries ningú m'ha demanat res'. A més, ha afirmat no sentir-se 'traït' per la direcció del PSC en aquest procés. 'No ho visc en termes de melodrama. Pot haver-hi discrepàncies però traïció no', ha afegit.

Per últim, l'alcalde de Barcelona ha explicat que té previst fer un recompte simbòlic dels suports que està recollint dins el PSC des que es va presentar a aquestes primàries, tot i que ha admès no tenir dades reals de quanta gent està amb ell. Malgrat això, s'ha mostrat segur de tenim 'molta gent' del seu costat i ha manifestat que els regidors socialistes del seu govern li han 'expressat el seu suport'. Amb tot, ha volgut matisar que ell afronta el procés 'amb el ple respecte a l'opinió de qualsevol persona, amb plena normalitat i llibertat'. 'Això acabarà amb un vot secret, lliure i personal', ha dit.

stats