Política
Política 11/10/2011

Jordi Pujol: "Catalunya només pot comptar amb els catalans i ens cal una resistència creativa"

L'expresident de la Generalitat apel·la a la recuperació dels valors i diu que el país ha de manifestar la voluntat de ser respectat davant el 20-N

Ara
2 min
L'expresident català, Jordi Pujol, i l'exprimer ministre italià i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi

Barcelona"Ens hem fet grans de cop, els reis són els pares, el pare és a l'atur i a la mare li han rebaixat el sou", ha dit aquest dimarts Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, en una entrevista als Matins de TV3, en motiu de la presentació del seu últim llibre "Sembrar, Treballar, collir". L'ha acompanyat Romano Romano Prodi, exprimer ministre italià i expresident de la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol ha definit els primers anys del segle XXI com "la dècada de les pors i de les decepcions, i n'hem de sortir amb la recuperació dels nostres valors". Ha argumentat que com que els polítics no tenen cap altra cosa per oferir, la filosofia a nivell espanyol és "l'hedonisme, el passeu-vos-ho bé". L'expresident s'ha definit com a "patriota català i europeu" i ha parlat de la decepció europea i catalana d'aquesta dècada: "allò que ens pensàvem que podríem aconseguir dins d'un estat democràtic i el que hem vist és una reacció hostil contra Catalunya". També ha a denunciat que "a nivell europeu estem desats a l'armari".

Sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, Pujol ha considerat que "la situació actual ens aboca al fracàs"."No podem esperar en aquests moments gaire comprensió d'Espanya, ni en el camp econòmic ni en el del respecte o la sensibilitat: ara hem de recórrer només a la nostra força, amb una actitud de resistència creativa". "Si el país es rearma des d'un punt de vista ètic i moral, d'exigència i de ganes, tenim moltes possibilitats. Però ara per ara Catalunya només pot comptar amb els catalans".

Pujol ha reiterat que no té arguments per negar l'independentisme, davant l'hostilitat espanyola: "quan em parlen d'independència no puc dir que no", ha dit. Sobre les properes eleccions ha considerat que el més important és que "Catalunya manifesti una voluntat de ser respectada".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Prodi, que participarà aquesta tarda en la presentació del llibre de Pujol, ha qualificat Catalunya com "l'indret del pragmatisme" i ha parlat també de la decepció europea: "L'Europa d'avui no és la que somniaven, és diferent, pel concepte de la por: hem tingut por i ens hem tancat dins d'un museu". També ha reconegut que "S'ha acabat l'equilibri entre França i Alemanya: ara Alemanya se sent massa gran per a Europa i massa petita per al món"

stats