Política
Política 24/02/2011

Jordi Pujol: “Algun dia o altre s'haurà d'autoritzar una consulta per la independència”

L'expresident Jordi Pujol segueix aprofundint amb la seva exploració de la via independentista, secularment eradicada del seu ideari però que va incorporar fa unes setmanes, quan en un article d'opinió l'acceptava com a possibilitat

Redacció
1 min
Pujol

BarcelonaAvui, en entrevista a Els matins de TV3Els matins, s'ha posicionat a favor de les consultes: “Algun dia o altre s'haurà d'autoritzar una consulta per la independència”. Això sí, considera que abans caldria fer-ne una sobre el pacte fiscal, “i avaluar la resposta espanyola”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Pujol ha volgut matisar molt el seu posicionament respecte a l'independentisme. “Jo he estat 50 anys en el món públic i no he estat mai independentista. Creia possible establir un estat on Catalunya estigués reconeguda en la seva identitat i pogués tirar endavant les seves possibilitats. Això, ara, ja no ho puc dir. Hi ha un punt de perplexitat general”. Però l'expresident ha subratllat que, en el seu article, ell parlava en condicional i que escrivia “podria passar” i “d'aquí a un temps”. “Segueixen havent-hi arguments de viabilitat contra la independència. Però no hi ha arguments polítics ni ètics”.

A l'hora d'analitzar les causes de l'augment de l'independentisme, Pujol ha assenyalat al ressorgiment “de la vella Espanya” com a principal motiu: “El Tribunal Constitucional és una vergonya. Per a l'independentisme hi empeny el PP. També, de manera subreptícia el PSOE. I els mitjans de comunicació, perquè l'opinió pública espanyola està molt endurida amb nosaltres”.

L'expresident ha tingut també un moment per alertar sobre la situació de les finances de la Generalitat: “La gent ha de saber que realment la situació és molt crítica” i ha recordat que quatre dies abans el tripartit xifrava el dèficit en el 2,4% mentre que ara ha pujat al 3,6% “i en alguns moments es parla del 3,8%”.

stats