Política 15/07/2012

La xarxa de contraban de tabac vinculada a Ausàs va moure 117.500 euros en només 13 dies

L'exconseller d'ERC es va negar a declarar i no es va reconèixer en unes imatges on apareixia descarregant caixes de tabac

Acn
2 min

La Seu d'UrgellLa xarxa de contraban de tabac andorrà vinculada a l'exconseller de Governació Jordi Ausàs va moure 117.500 euros en només 13 dies, tal i com consta a l'atestat policial. Aquesta dada es desprèn de la interlocutòria de la jutgessa del jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell, que detalla que en el registre a l'habitatge d'Ausàs es va trobar tabac emmagatzemat per valor de 14.526,5 euros, 25.875,7 euros en efectiu i una nota amb un quadre on hi consta el preu de diferents marques de tabac a Andorra i Espanya així com el benefici econòmic que se'n pot treure per la diferència. L'exconseller d'ERC es va negar a declarar i tampoc es va reconèixer en unes imatges on apareixia descarregant caixes de tabac.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'interlocutòria de la jutgessa, Ausàs entrava "periòdicament i amb certa freqüència" als box 205 i 206 de l'aparcament de la plaça Camp de Codina, on hi havia emmagatzemant el tabac procedent de contraban, per agafar el material furtiu. La vigilància realitzada a través de càmeres de la policia el van gravar entrant al garatge els dies 25, 26, 28 i 29 de juny, i l'1 de juliol. El procediment sempre era el mateix: accedir amb cotxe a l'aparcament, moltes vegades acompanyat d'un altre membre de la banda, i carregar cartrons de tabac amb l'ajuda de bosses negres de grans dimensions.

"Els membres del grup adoptaven mesures de seguretat, ja que passaven per davant de l'aparcament amb els seus vehicles abans d'entrar, segurament per assegurar-se que ningú els observava, i moltes vegades tancaven o ajustaven la porta dels box per evitar les mirades dels altres possibles usuaris del pàrking", detalla l'escrit judicial, que no té clar qui exercia funcions directives dins d'un grup "molt actiu". Per tot plegat, la jutgessa considera que la mesura de presó provisional per a Ausàs és adequada perquè "hi ha indicis clars de pertinença a un grup organitzat molt actiu que s'hauria estat dedicant de manera continuada al contraban de tabac".

Fiança "adequada"

Pel que fa a la fiança de 145.000 euros, "també s'entén adequada, ja que és l'import equivalent a la quantitat de tabac que ha mogut l'imputat entre el 12 de juny i el 8 de juliol, tal i com consta als fulls d'imputació de l'atestat policial". "A més, cal tenir en compte que en realitat la quantitat de tabac que ha manipulat segur que és molt superior, ja que l'activitat delictiva ja es venia desenvolupant abans que comencessin les vigilàncies", ha continuat l'interlocutòria. "Si en tan sols un mes s'ha mogut tabac per l'import esmentat anteriorment, molt probablement en realitat l'import que aquesta persona ha manipulat és molt superior, sent per tant perfectament proporcionada la fiança", ha finalitzat el text.

stats