Política 16/02/2015

Jordi Évole: "A Espanya governarà qui tingui la valentia de posar les urnes a Catalunya"

El presentador de 'Salvados' parla sobre el dret a decidir a Eldiario.es i valora l'entrevista a Fernández Díaz en declaracions a RAC1. Un usuari de Twitter amenaça de mort el periodista, que no té intenció de denunciar-ho

Ara
3 min
Jorge Fernéndez Díaz i Jordi Évole durant el programa

Barcelona"Li vam fer les preguntes que li hauríem fet a qualsevol altre, però la intenció de matxacar, mai". Així ha respost el periodista i presentador del programa 'Salvados', Jordi Évole, al col·laborador d''El món a RAC1' Joan López Alegre després que l'acusés d'haver entrevistat aquest diumenge el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb voluntat de "matxacar-lo". "Jo no faig entrevistes per matxacar ningú", ha insistit Évole, després que López li recriminés que el seu "punt de vista de la vida" va "condicionar excessivament l'entrevista". "La conversa amb el ministre segurament va ser més agradable que amb Esperanza Aguirre", ha etzibat Évole.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Una entrevista no és matxacar", perquè "no hi guanyes res", ha argumentat Évole. Tant és així que ha afirmat que si arribés a aconseguir autorització per entrevistar Arnaldo Otegi a la presó, com va sol·licitar al ministre, seria igualment dur: "Estaria encantat de fer aquesta entrevista, que no seria cap homenatge, tindria el mateix nivell de qüestionament que amb el ministre de l'Interior".

La filtració d'informes de la UDEF

Davant una de les respostes més polèmiques del ministre, quan Évole li pregunta sobre la filtració reiterada d'informes policials dubtosos al voltant de personalitats polítiques catalanes i Fernández Díaz es limita a respondre amb una simple "I?", el periodista ha admès que segurament "hauria d'haver repreguntat més" per esclarir si la resposta implicava el reconeixement de la filtració. "Pot tenir múltiples interpretacions", ha opinat Évole.

Dret a decidir

D'altra banda, Évole també és entrevistat aquest dilluns a Eldiario.es, on pronostica que "a Espanya governarà qui tingui la valentia de posar les urnes a Catalunya". "Estic segur que tindrà govern per a anys el partit d'àmbit estatal que s'atreveixi a posar les urnes perquè els catalans puguin decidir el seu futur. Si ho fa, es guanyarà, a més, la legitimitat dels catalans i es podrà obrir un procés amb propostes contraposades", diu el periodista, que es mostra "molt partidari del dret a decidir", però "no només la qüestió territorial", sinó també, per exemple, sobre les "retallades en sanitat o educació".

Preguntat sobre si el periodisme va "fallar" en el cas Pujol, Évole reconeix: "Tots a Catalunya ens vam enganyar una mica. Últimament, i hi incloc la meva entrevista, no li fèiem preguntes incòmodes.

Amenaces de mort

Durant l'emissió del 'Salvados' d'aquest diumenge, un usuari de Twitter va amenaçar de mort el presentador: "Aplicaré la llibertat d'expressió, Jordi Évole: quan et vegi et dispararé dos trets i la rematada final al cap". Altres tuitaires han fet arribar el missatge a la policia, però Évole ha assegurat a RAC1 que no té intenció de denunciar-ho.

De fet, Évole es mou avui entre l'èxit i les amenaces: d'una banda, hi ha el ressò obtingut pel seu programa en general i l'entrevista a Jorge Fernández Díaz en particular –que es tradueix en entrevistes i la presència del tema en tertúlies radiofòniques i la xarxa– i els bons resultats d'audiència (amb 546.000 espectadors, va ser el programa més vist del 'prime time' a Catalunya). De l'altra banda, hi ha les amenaces, a les quals ell intenta restar importància.

stats