ELECCIONS MUNICIPALS
Política 24/05/2011

Portabella necessita "una setmana més" per decidir si optarà a liderar ERC el setembre

El regidor republicà defensa, però, que "el pes municipal ha de ser més gran en la direcció del partit" i que el nou líder "ha de ser algú no es vegi vinculat als tripartits de la Generalitat"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEls mals resultats electorals de la coalició Unitat per Barcelona, que engloba Esquerra, Reagrupament i Democràcia Catalana, que ha obtingut tan sols dos regidors, no han fet que Jordi Portabella, el seu alcaldable, hagi descartat encara optar a liderar ERC en l'elecció que faran els seus afiliats el 17 de setembre. Durant la campanya va assegurar que prendria una decisió en aquest sentit un cop passades les eleccions, però aquest matí ha especificat que necessita "més temps" per decidir-se. Tot i el daltabaix electoral, però, Portabella ha subratllat que Barcelona és l'única ciutat de més de 100.000 habitants en què la llista republicana ha aconseguit entrar, atès que la formació s'ha quedat fora d'ajuntaments com els de Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa, Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat o Badalona, i això li permet extreure'n que la seva fórmula d'aglutinar forces independentistes "ha sumat". Ara per ara afirma que no té clar si s'ha de postular, però sí que ha defensat que "el pes municipal ha de ser més gran en la direcció del partit" i que el nou líder "ha de ser algú no es vegi vinculat als tripartits de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, Portabella ha rebutjat dimitir de la seva acta de regidor, ja que diferencia entre els càrrecs orgànics de partit i de representació. En aquest sentit, ha recordat que ell forma part de l'executiva nacional que ahir va dimitir en bloc i, per tant, ja ha assumit les responsabilitats pels mals resultats derivats d'una estratègia que tenia el suport de la cúpula republicana. És per això que no entèn per què el PSC no ha actuat en la mateixa línia.

Malgrat tot, ha especificat que, si ERC s'hagués presentat en solitari, ell sí que hagués dimitit com a regidor, però que, en ser una coalició, cal fer més equilibris. A més, ha destacat que ell és "el líder" i l'artífex d'aquesta coalició i, per tant, hi ha de ser.

Davant del debat que s'obrirà a les files republicanes, Portabella s'ha posicionat a favor d'una "refundació" del partit i ha defensat la via cap a la unitat independentista que representa la seva coalició. "No dono aquesta via per tancada, però tot és perfectible", ha matisat, i ha explicat que li veu "possibilitats amb els ajustos pertinents segons els tipus d’eleccions".

Pel que fa al que serà el nou alcalde, s'ha mostrat "convençut" que Xavier Trias voldrà començar a governar en solitari però a mitja legislatura "ho veurà diferent" i buscarà un govern de coalició, que preveu que sigui amb el PP –potser per després de les eleccions estatals del 2012.

stats