CRISI DE VALORS
Política 18/02/2011

"La classe mitjana no se sent identificada amb un discurs socialista ancorat en el passat, ho diu Iceta"

Jordi Pujol en versió videoeditorial. L'expresident ha optat aquesta setmana per enregistrar les seves reflexions en lloc de publicar-les per escrit. En la filmació, reflexiona sobra el "desconcert" i l'enfonsament de les ideologies i adverteix que cal trobar la fórmula per "salvar" l'estat del benestar

Redacció
2 min

BarcelonaUn vídeo d'una mica més de set minuts és el format escollit aquest dijous per Jordi Pujol per difondre les seves reflexions, que normalment publica per escrit en la web de la seva fundació. Aquesta vegada, a la web s'ha publicat una filmació que recull extractes d'una anàlisi parlada enregistrada al seu despatx, al Passeig de Gràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el títol El desconcert de l'esquerra europea, Pujol adverteix que "ideologies molt potents i assumides per moltíssima gent avui han desaparegut o estan en crisi profunda". Admet que no és un problema únicament de l'esquerra, però que sí que afecta "especialment a l'esquerra", que ara pagaria la "superioritat moral" que durant dècades "ha exhibit" com si tingués "una resposta clara" als problemes socials.

Per analitzar el repte de "salvar l'estat del benestar", avisa de com és de crítica la situació utilitzant paraules de Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC. L'expresident, que expressa les seves idees sense llegir-les, aixeca aleshores uns papers que té a mà per llegir les frases textuals del dirigent socialista. "Com diu Iceta, que ho diu molt bé, les classes populars estan decebudes per una política econòmica i fiscal incapaç de defensar els seus interessos, i la classe mitjana considera que contribueix a uns serveis que utilitzen uns altres, i no se sent identificada amb un discurs socialista ancorat en el passat", llegeix. I afegeix: "Això hi diu Iceta, que no és un personatge qualsevol i que és realment intel·ligent".

En la part final del vídeo, Pujol aborda la qüestió de la immigració i acusa l'esquerra d'haver tingut "un punt de frivolitat" amb aquest tema. "Hi ha una cosa que en públic no diuen mai però que en privat sí que m'ho diuen, i és que pensen que els que vénen de fora són votants potencials seus", assegura. Com a exemple, cita un "important socialista" alemany que, en unes eleccions recents li va confessar que perdrien els comicis i que l'única esperança era que els musulmans de la zona els votessin. "S'ha fet una miqueta de trampa", sentencia.

stats