POLÍTICA
Política 07/06/2012

Jordi Pujol sobre el pacte fiscal: "No ho acceptaran si nosaltres ja d'entrada ens arronsem"

L'expresident de la Generalitat defensa en una entrevista a 'RAC1' que Catalunya quedi al marge de la Lofca i fa una crida per fer un plantejament "valent i no fer el que vam fer el 1978"

M.colomer
2 min
Jordi Pujol: "No rebaixem d'entrada el pacte fiscal"

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit aquest dijous que Espanya no acceptarà el pacte fiscal sobretot si Catalunya "d'entrada s'arronsa". En una entrevista a 'RAC1', Pujol ha defensat que el pacte fiscal ha de permetre a Catalunya "sortir de la Lofca" i disposar d'una "agència tributària pròpia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya ha de ser capaç de fer un plantejament valent i no fer el que vam fer el 1978", ha asseverat l'expresident Pujol, que ha volgut recordar que durant la Transició només ERC i CDC van defensar elconcert econòmic. Per Pujol, que ha defugit les diferències entre Convergència i Unió entorn al pacte fiscal, ara cal "plantejar les coses pel seu nom", és a dir quedar al marge del règim comú i disposar d'agència tributària pròpia, el que vindria a ser el model de concert. "No és problema d'uns milions més o uns milions menys, sinó de canvi de mecanisme", ha defensat.

Un "sistema espoliador"

El que té clar Jordi Pujol, és que la relació fiscal de Catalunya amb Espanya és un "sistema espoliador". "És un espoli", ha insistit Pujol, que ha advertit que serà inevitable un cert grau de confrontació amb Espanya quan es plantegi la negociació.

I si fracassa la via del pacte fiscal? "Si no ho accepten, entrem en una situació de crisi. Hem de ser capaços d'entrar en una situació de crisi, per plantejar que les relacions amb Espanya han de canviar, sense parlar d'independència, que és legítim", sinó "modificar el sistema autonòmic".

Pressions empresarials

Pujol ha revelat pressions de determinats sectors empresarials per no fer sang amb el pacte fiscal. Així, ha explicat que un personatge dels que la setmana passada va participar a les jornades del Cercle d'Economia de Sitges li va demanar "sensatesa i prudència" amb el pacte fiscal i acceptar una millora del finançament que aporti "1.000 o 2.000 milions més" a Catalunya. Pujol, però ha assegurat que li va respondre que aquesta ara ja no és la via: "No podem entrar en aquest joc".

Jordi Pujol ha defensat que el pacte fiscal no té un rerefons independentista, sinó que busca una relació "més justa" amb Espanya. Ara bé, ha admès que cada cop hi ha més independentistes en la mesura que cada vegada més gent "perd la fe" en la possibilitat que Espanya canvii l'actitud respecte Catalunya. I ha alertat que, si bé té dubtes sobre la viabilitat de plantejar la independència en un moment crític com l'actual, "altres independències més difícils han sortit". Si una cosa té clara el president Pujol, però, és que "la inactivitat ens porta a la inanició com a país".

stats