ACORD PER A LA INVESTIDURA
Política 09/01/2016

Puigdemont agraeix el gest a Mas: "Gràcies, president, per liderar i per perseverar"

Junqueras valida l'acord, Xevi Generó (CUP) matisa el suport parlamentari al Govern i Albiol reclama un executiu espanyol fort per fer front "al desafiament"

Ara
6 min
Mas i Puigdemont, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl sobiranisme s'ha mostrat exultant davant l'anunci d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP per fer govern. Les xarxes s'han omplert de missatges de satisfacció que han culminat tota una jornada en què l'optimisme ja s'havia deixat veure des del matí. De fet, un dels primers a reaccionar, fins i tot abans que el mateix Artur Mas confirmés l'acord, ha estat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que, després de la segona cimera infructuosa, que va tenir lloc divendres a la seu de l'entitat, havia reconegut que hi havia poques possibilitats que les últimes hores hàbils per a la negociació servissin per culminar-la amb èxit, tot i que assenyalava que quedava "un fil d'esperança". "El fil d'esperança ha culminat amb èxit. Tindrem govern i estabilitat!!!", ha celebrat en una piulada des del seu compte, en la qual també ha cridat a "pencar de valent per guanyar la independència".

El mateix alcalde de Girona i qui serà el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha expressat des del seu compte de Twitter. Ho ha fet per recordar que hi ha "un projecte engegat, ben orientat i sòlid" on "tots hi som cridats, tots fem falta". "Gràcies, president, per liderar i per perseverar", agraeix al final.

Així mateix, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha validat ràpidament l'acord des de les xarxes socials. "Seguim! El futur és nostre, de tots. No ens vàrem cansar, no vàrem abandonar i no ens vàrem rendir", ha destacat una piulada i, seguidament, ha agraït la tasca de tothom i el gest "que passarà a la independència" i ha conclòs: "Propera estació, independència!".

Igualment, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha aplaudit l'acord després de la celebració d'una executiva d'urgència del partit. La dirigent republicana ha volgut fer una "agraïment a tothom que ha fet possible aquest acord" i a la "generositat, determinació, empenta i confiança a tots els que han fet gestos enormes que permet que avanci el mandat democràtic per fer realitat un país més lliure i més just". Tot i això, també ha alertat que en realitat "ara ve la feina" i "hi han de ser tots" en el procés constituent, i és que "l'acord reflecteix la diversitat de l'independentisme i les diferents ideologies, així és el mandat democràtic del 27-S". Per tot això, ha subratllat que culminar el procés "està a les nostres mans i només depèn de nosaltres".

Igualment, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha subratllat que "són les grans decisions les que fan grans els moments" i ha destacat que "no ha estat fàcil, per ningú", tot i que "molta gent ho ha fet possible". En una segona piulada, ha destacat que encara queda feina per fer: "Som aquí per fer un salt col·lectiu en la història. Se'ns gira feina. La farem. La farem bé".

Ha agraït també la retirada el diputat de Junts pel Sí i líder de Democràtes de Catalunya, Antoni Castellà, que creu que Mas "passa a formar part de la llista dels herois de la nostra història". Igualment, ha celebrat que "ara mateix els unionistes i 'terceraviistes' [estan] amb un gran pam de nas", ja que "el procés torna amb tota la força".

De la mateixa manera, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha aplaudit el gest de Mas, per haver estat "un gest heroic per a qui encara ho dubtava". I, en una segona piulada, ha assenyalat que estava "a punt de tenir un president de la Generalitat de comarques gironines", acompanyat amb el 'hashtag' "#territorifeliç'.

Al seu torn, el membre del secretariat nacional de la CUP Xevi Generó ha matisat en un seguit de piulades l'acord a què s'ha arribat per facilitar la investidura. En aquest sentit, assegura que la CUP seguirà tenint un grup de 10 diputats, que les dimissions de dos diputats no implica que es qüestioni la seva actuació fins ara, que la formació "manté ferm el seu repte de treballar per la independència i la transformació social amb veu pròpia", limita el paper dels dos diputats en el marc del grup de Junts pel Sí a l'estabilitat en relació a la ruptura i el procés constituent, i recorda el pilar municipalista de la CUP.

Tanmateix, des del bàndol unionista, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha ironitzat: "Sort que la presidència de la Generalitat no podia ser una subhasta...". Tot i això, també ho ha aprofitat per pressionar el PSOE per tancar un pacte amb Mariano Rajoy, ja que "Espanya necessita de manera immediata un govern fort i estable que respongui al desafiament".

Ha reaccionat també el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha defensat que "com més temps passi menys s'entendran aquest tres mesos de la política catalana i és probable que tot un projecte s'hagi esgotat forçant-se" i, en una segona piulada, ha cridat a bastir des de ja "una alternativa real de país per a la seva gent i des de noves majories".

Igualment, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que és "escandalós que Mas parli en nom de la CUP, li faci l'autocrítica en el pitjor estil i sigui Mas el que digui el preu que paga CUP". Igualment, ha lamentat que, malgrat l'acord, el "nivell d'inestabilitat de la política catalana es mantindrà tota la legislatura", un fet que "estan pagant els ciutadans".

Al seu torn, la presidenta parlamentària de C's i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, assegura que Puigdemont –també president de l'Associació de Municipis per la Independència– és "qui ha fet servir el municipalisme per dividir els catalans" i tem que "ho faci ara des de la Generalitat", un fet que "allarga la pèrdua de temps". En aquest escenari, defensa que la seva feina com a "líders de l'oposició és, a partir d'ara, més important que mai" i demana "seny, democràcia i prioritats socials".

PSC

Iceta assegura que és un "mal acord" per a Catalunya

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reaccionat a l'acord entre Junts pel Sí i la CUP aquest diumenge en roda de premsa. Iceta ha considerat que no és una bona entesa per a Catalunya i que no proporcionarà un gorvern "sòlid" per a Catalunya. "La presidència ha estat subhastada", ha dit el socialista, que ha afegit que malgrat que la CUP ha aconseguit que Artur Mas no sigui president, se "subordina" a Junts pel Sí de "manera impúdica". "No volem il·legalitats ni fraus democràtics, l'acord s'assembla massa al transfuguisme", ha sentenciat.

A més, ha considerat que es tracta d'una pròrroga "agònica" i sense un "avanç concret", ja que pel socialista el full de ruta està "equivocat" i no hi ha mandat democràtic per a la independència. També ha assegurat que Artur Mas fa un pas enrere per no haver-se d'enfrontar a les urnes.

Òmnium i ANC

Les entitats valoren de manera "molt positiva" l'acord

Òmnium Cultural ha valorat com a "molt positiu" l'acord entre Junts pel Sí i la CUP que permetrà investir Carles Puigdemont com a nou president. Diuen que els dos partits demostren "sentit d'estat, unitat d'acció i generositat" en un moment "clau" per al procés sobiranista. "Aquest acord dóna resposta al mandat democràtic sorgit de les urnes el 27-S i permet dur a terme les polítiques socials que Catalunya necessita", afirma l'entitat en un comunicat.

Per la seva banda, l'ANC també ha celebrat que finalment els 72 diputats independentistes hagin assolit un acord per investir el president i formar govern per tirar endavant el mandat del 27-S. "Valorem molt positivament que tot l'esforç per assolir aquest acord vingui precedit per una sèrie de pactes que enforteixen aquest nou govern que ens ha de dur fins a la República Catalana", diu l'entitat en un comunicat.

Ambdues entitats es comprometen a seguir treballant per "eixamplar encara més la majoria social favorable a la independència".

PP

Albiol assegura que "Mas mor matant"

El dirigent del PP, Xavier Garcia Albiol, ha afirmat aquest diumenge que amb el pacte per investir Carles Puigdemont (CDC) com a president de la Generalitat "Mas mor matant" i que significa "una victòria de la CUP". En aquest sentit, ha aprofitat per demanar un govern "fort" a Espanya amb "capacitat per respondre" al procés sobiranista.

Per al popular, la situació és "surrealista i esperpèntica" i ha subratllat que "és molt greu" que Junts Pel Sí pretengui "corregir" amb aquest acord "el resultat de les urnes", la qual cosa ha descrit com a "antidemocràtic" i que "hipoteca" tots els catalans.

Catalunya Sí que es Pot

Rabell acusa la CUP de "testaferro" d'Artur Mas

El líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, ha acusat la CUP de "testaferro" del president sortint, Artur Mas. Rabell segueix confiant en la CUP com a aliat progressista de la seva formació però creu que s'equivoquen pactant amb Junts pel Sí. Segons ell, el procés està "dirigit pels interessos" de CDC.

stats