Política 25/07/2015

Jordi Sànchez creu que les "amenaces" de l'Estat busquen "la por" i avisa que suspendre l'autonomia tindria "resposta"

El president de l'ANC diu que després del 27-S "no hi haurà una majoria alternativa a la sobiranista" perquè posa en dubte que a la resta de partits tots siguin "unionistes"

Acn
3 min
Jordi Sánchez, president de ANC, durant l'entrevista amb l'ACN, al seu despatx a la seu de l'entitat / ACN

BarcelonaEl president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, creu que les "amenaces" que llança l'estat espanyol quan recorda la possibilitat d'intervenir o suspendre l'autonomia de Catalunya estan fetes amb la intenció de sembrar "la por" entre els catalans davant el procés sobiranista. En una entrevista concedida a l'ACN, Sànchez avisa, però, que si en algun moment l'Estat materialitza aquesta o altres "amenaces", Catalunya oferirà un "resposta adequada". D'altra banda, Sànchez assegura que després del 27-S "no hi haurà una majoria alternativa a la sobiranista" perquè posa en dubte que a la resta de partits no independentistes siguin tots "unionistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de fa dies plana sobre l'ambient polític el missatge provinent de diferents estaments de l'Estat que si el procés sobiranista pretén culminar en la independència de Catalunya, s'actuarà fins on calgui, incloent-hi la suspensió o la intervenció de l'autonomia catalana. Segons Jordi Sànchez, aquesta reacció evidencia que "la proposta de les formacions sobiranistes i les entitats els ha agafat amb el peu canviat, que un cop més han llegit malament la realitat catalana, que s'han trobat que això tenia un creixement d'il·lusió que convertia el 27-S en unes plebiscitàries".

"Són reaccions improvisades i la majoria sense fonament jurídic. La suspensió de l'autonomia no és jurídicament possible, no està contemplada. Una altra cosa és la intervenció i altres mesures. Però el que denota és improvisació i una resposta fruit del nerviosisme", ha afegit Jordi Sànchez en l'entrevista que ha concedit a l'ACN.

El president de l'entitat sobiranista considera, a més, que el fet que "per primer cop el president del govern espanyol hagi reconegut de manera explícita que la declaració d'independència és una possibilitat ben real" és "un salt qualitatiu". "Diu que si això succeeix aplicaran unes mesures. Ara ja reconeixen l'escenari, i sempre ho havien negat", explica Sànchez.

En qualsevol cas, si aquestes "amenaces" de l'Estat es fan realitat en algun moment, el president de l'ANC assegura que els catalans han de saber que tant els partits com les entitats "tindran resposta per a tots els escenaris". "És una hipòtesi que des de sempre ha estat contemplada. Però no es tracta de donar carta de credibilitat a les amenaces, perquè responen a una idea molt bàsica de fer por".

D'altra banda, i preguntat sobre quin seria l'escenari si Junts pel Sí i la CUP sumessin majoria d'escons però no de vots el 27-S, Jordi Sànchez insisteix que estarien "legitimats" per "iniciar el procés" d'independència "perquè els escons és la manera que tenim en unes eleccions de comptar els vots".

A més, assegura que el recompte dels vots independentistes no es pot quedar únicament en aquestes dues llistes. "Si obtenim una majoria de vots, es podrà dir clarament que el Parlament té majoria d'escons independentistes. Però si ens quedem a tres o quatre o cinc escons d'aquesta majoria, no es podrà dir el contrari perquè estem convençuts que dins d'altres formacions hi ha també persones que són sensibles a un plantejament autodeterminista", ha sentenciat, tot afegint que "mentre el bloc del 'sí' a la independència està perfectament definit, la resta no ho està". "No hi ha majoria alternativa a l'independentisme avui".

Romeva tindrà el pes de la campanya

Després de veure com a l'acte de presentació de l'acord de Junts pel Sí el cap de llista, Raül Romeva, tenia el pes de les intervencions i era el punt central de l'esdeveniment, el president de l'ANC té molt clar que durant tota la campanya l'esquema es repetirà. "La decisió que les persones que encapçalin no siguin líders de partits no és una cosa estrictament estètica, no és per amagar candidats ni crear confusió. És el símbol de l'excepcionalitat del moment. Per tant, no tinc cap dubte que tot el protagonisme el tindran els caps de llista, perquè el que anem a fer no és una legislatura normal i ells són els que representen aquesta excepcionalitat", ha sentenciat.

Per acabar, Jordi Sànchez té la porta oberta perquè l'ANC celebri durant la campanya electoral un acte "unitari" que agrupi totes les candidatures independentistes. "És una opció, no està descartada i el que haurem de veure és que totes les actuacions que puguem fer tinguin cabuda en la legalitat, perquè tenim marge d'actuació limitat en campanya", ha dit, tot afegint que el que sí que pensa impulsar l'entitat és "una campanya ben intensa de cridar a la participació per fer que les eleccions siguin plebiscitàries".

stats