CANVI DE CICLE
Política 22/09/2014

Bono afirma que "cal fer el que sigui" perquè Catalunya no s'independitzi

L'exministre no entén el suport del PSC a la llei de consultes, perquè creu que no s'hi pot votar a favor i rebutjar el 9-N

Europa Press
2 min

MadridL'exministre de Defensa i expresident del Congrés José Bono ha afirmat que "cal fer el que sigui necessari perquè Catalunya no se'n vagi d'Espanya", perquè si se'n va serà un desastre per als catalans i el conjunt d'Espanya. "Caldrà reconèixer facultats o competències diferenciades, caldrà ser generós, haurem de fer-los concessions, cosa que no significa que hàgim d'admetre, com diu Artur Mas, que estan per sobre de la llei", ha explicat en declaracions a RNE recollides per Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bono ha assenyalat que allò més important ara és que la secessió està "pròxima" si no es fan bé les coses i ha admès que la ruptura sentimental entre Espanya i Catalunya és un fet.

Així, ha indicat que a aquestes altures li diria al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "hi ha vegades que cal arriscar-se", tot i que li costi perdre la presidència, perquè considera que és molt més important per a Espanya que Catalunya i Espanya segueixin juntes que el fet que ell segueixi sent president.

Preguntat per la possible aplicació de l'article 155 de la Constitució, pel qual l'executiu podria suspendre l'autonomia de Catalunya, Bono ha apostat per "no avançar esdeveniments".

L'exdirigent socialista s'ha mostrat a favor de la reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE, tot i que ha lamentat que té la impressió que "alguns territoris no estan a favor d'un tracte igual que el del veí, sinó a favor d'un tracte desigual".

En aquest sentit, ha qualificat de disbarat el fet que Mas hagi evocat a l'antiguitat de la Generalitat per contraposar-la a la legalitat: "És un disbarat tan gran que no sembla que se sostingui en termes democràtics", ha criticat.

En contra del suport del PSC a la llei de consultes

Pel que fa al comportament del PSC, ha titllat d'"heretgia socialista" que alguns militants es mostrin a favor del pensament que per pagar més impostos es tenen més drets o que néixer en un determinat territori dóna més drets.

"Pagar més impostos no dóna més drets", ha criticat Bono, que ha confessat que no acaba d'entendre el que defensen els socialistes catalans, perquè no es pot estar en contra de la consulta i votar a favor de la llei. "No puc aplaudir que el PSC permeti plantejaments secessionistes", ha dit.

Posa la mà al foc per Felipe González, no per Jordi Pujol

Sobre la compareixença de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol al Parlament aquest divendres per donar compte del seu patrimoni a l'estranger, Bono ha dit que Pujol té dret a defensar-se i que de qui espera "molt" és de la Guàrdia Civil, de la policia i de la Fiscalia. "L'esperança d'aquest assumpte està que s'apliqui la llei", i recalca que tot i que Pujol hagi estat el president de la Generalitat no està per sobre de la llei.

Així, preguntat per les paraules de l'expresident socialista del govern espanyol Felipe González en les quals deia que ell no creia que Jordi Pujol fos un "corrupte", Bono ha dit que de la mateixa manera que "posaria la mà al foc" per González no ho faria per Pujol. "Si a Catalunya, amb el que sabem, calgués fer un judici, crec que Felipe González deu tenir les seves raons, les respecto, però jo a Pujol no el posaria entre les víctimes, en tot cas, entre els victimaris", ha manifestat.

stats