Política
Política 16/01/2011

Josep Sánchez Llibre aposta per la contractació laboral per sortir de la crisi

El diputat de CiU considera fonamental completar la reforma laboral amb noves polítiques que contribueixin a l'ocupació

Acn
2 min
Josep Sánchez Llibre

BarcelonaEl diputat per Convergència i Unió al Congrés Josep Sánchez Llibre, defensa aquest diumenge a la seva web la contractació laboral com a fórmula per sortir de la crisi. El diputat d'Unió considera "molt important" aconseguir el pacte de les pensions, però afegeix que "potser encara és tant o més important" acabar la reforma laboral, "complementar-la amb la reforma de la negociació col·lectiva i de les politiques actives d'ocupació per millorar la productivitat i generar ocupació estable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre aquesta última qüestió, el membre democratacristià recorda el panorama de l'Estat "amb un 20% de la població aturada, amb un 40% d'atur juvenil i amb més de quatre milions de ciutadans sense feina". En aquest sentit, celebra les negociacions entre els agents socials i econòmics, que li fan pensar que "podem estar a les portes d'un gran pacte d'Estat econòmic i social".

Sánchez Llibre també recorda que, "malgrat les dificultats econòmiques", diferents sectors com el turisme, els transports, les comunicacions, els serveis informàtics, l'energia i els serveis en general tenen "afortunadament" una demanda exterior "considerable". Tot i això, creu que "la manca de profunditat de la recent reforma laboral" fa que les empreses tinguin "por de fer noves contractacions" i optin per incrementar les hores extres. "Es perd, doncs, una oportunitat d'or" per fer créixer la productivitat, generar ocupació i reduir l'atur.

Per tot plegat, Sánchez Llibre planteja "solucions i mecanismes eficients" per aprofitar la revifada de l'exportació a través del que anomena "contractes intel·ligents i de sentit comú" ja utilitzats a França i Alemanya. Planteja, per exemple, que l'empresa pugui contractar una persona a l'atur amb l'ajut de l'Estat, que "contribuiria amb un part del salari i aportaria a aquest nou contracte la part corresponent al subsidi d'atur que la persona sense feina percebia fins aleshores". La resta del sou la pagaria l'empresari.

A parer del diputat, això comportaria un increment "notable" dels recursos del nou contractat, generaria ingressos en quotes a la seguretat social i "milloraria el finançament d'aquest organisme". Altres efectes beneficiosos són que "augmentaria el consum i els ingressos fiscals", a banda de reduir l'atur. Compaginar feina i atur, permetria, segons Sánchez Llibre, establir "incentius a la formació" que contribuirien a la millora professional del treballador.

A més assegura que "els experts" diuen que "solucions intel·ligents" com aquesta "podrien generar confiança sense precedents en els agents econòmics i podrien donar com a resultat que en els propers trimestres hi hagués una contractació que podria oscil·lar entre 300.000 i 400.000 mil persones", una reducció de l'atur per sota del 20%.

stats