Política 24/11/2014

Duran: "No vull sacrificar una generació sencera per la independència de Catalunya"

En una entrevista a 8tv, el líder democristià assegura que al país li convé "estabilitat" i no "eleccions cada dos anys". Defensa que CiU aguanta junta per "interessos" i carrega contra Junqueras

Oriol March
2 min

BarcelonaJosep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, ha assenyalat aquest dilluns en una entrevista a 8tv que "Unió té tant dret a sumar com Convergència". Aquestes paraules les ha pronunciat en referència a les reticències de CDC davant la "refundació" del centre que proposa Duran. "Ja n'hi ha prou de dir que tot el que fa Unió és fruit d'alguna cosa", ha argumentat, tot recordant que Convergència va engegar fa set anys la Casa Gran del Catalanisme "i Unió no va obrir la boca". Ha estat la seva primera entrevista en gairebé mig any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Càrrega contra la independència i Junqueras

"No vull sacrificar una generació sencera per la independència de Catalunya", ha assenyalat el cap de files de CiU a Madrid, que ha carregat durament contra el president d'ERC, Oriol Junqueras, a qui no ha considerat vàlid per conèixer si Catalunya es mantindria a l'euro en cas d'independència. "No s'haurà llegit als tractats europeus, i no deu haver parlat amb Angela Merkel o Nicolas Sarkozy", ha apuntat. "No ha sortit de casa", ha indicat també sobre Junqueras.

Preguntat sobre la possibilitat d'anticipar les eleccions, Duran ha indicat que no n'és partidari i ha advertit d'un Parlament "ingovernable". "Al país li cal estabilitat", ha considerat. El líder d'Unió ha argumentat, davant del procés sobiranista, que és "populista" dir que la independència resoldria els problemes socials.

"Molta gent està atrapada i no ho diu", ha assenyalat en una apel·lació discreta a la "majoria silenciosa".

Adéu a la política?

"Em seria més còmode plegar. Però sóc cristià i tinc sentit de la responsabilitat", ha apuntat el dirigent democristià. "No em sento salvador de res, però em sento amb la obligació d'aportar un gra de sorra en aquest país", ha considerat Duran, que demà no anirà a escoltar el discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, en què es definirà el full de ruta posterior al 9-N.

El futur de CiU

Pel que fa al futur de CiU, Duran ha defensat que la federació aguanta per figures com Mas, com ell mateix i per "interessos". "Qui està en un ajuntament sap que anant per separat es podria perdre la majoria", ha assenyalat el cap de files de CiU a Madrid, que ha indicat que ni CDC ni Unió han guanyat mai eleccions per separat.

Dard a Podem

Duran també ha volgut parlar de Podem, el partit de Pablo Iglesias que ha irromput amb força en el panorama polític espanyol. "És un partit populista perquè mai podran fer allò que diuen que faran", ha indicat el líder d'Unió, que ha estès incògnites sobre el finançament de la nova formació.

stats