CAP AL 20-N
Política 08/11/2011

Duran vira el discurs i situa el "renaixement ètic" al mateix nivell que la recuperació econòmica

El candidat de CiU a les eleccions espanyoles insisteix que darrere la crisi financera hi ha una profunda "crisi de valors" que cal "solucionar"

Oriol March
2 min

BarcelonaSegurament ningú del públic s'ho esperava. Al Nueva Economía Fórum, com el seu nom indica, s'hi acostuma a parlar d'economia. Davant la visita matinal de Josep A. Duran i Lleida, candidat de CiU a les eleccions espanyoles, els presents pensaven que la seva intervenció versaria sobre la crisi econòmica i sobre el full de ruta a seguir per sortir-ne. Però no: des d'un bon principi, Duran ha optat per fixar un concepte, el "renaixement ètic". "Darrere la crisi econòmica hi ha una crisi de valors que cal solucionar", ha considerat el candidat, que avui ha aparcat per una estona el discurs polític en clau electoral i les habituals crítiques àcides, com ahir a Molerussa, sobre el PSC i molt especialment la seva candidata, Carme Chacón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sé que no és un assumpte que estigui gaire à la page d'un candidat i que no és cridaner", s'ha quasi disculpat Duran. Ha considerat que personalitats tan diferents com Warren Buffet i el papa Benet XVI coincideixen en assenyalar que darrere la crisi econòmia hi ha una crisi de valors. I aquesta crisi de valors, segons Duran, s'ha de solucionar en paral·lel a la crisi econòmica, perquè a parer seu estan entrellaçades. Com a valors a promoure -tant per part de l'individu com per part de les institucions- ha situat la llibertat, la pau i la justícia, a més de la solidaritat.

Duran també ha volgut reclamar que es recuperi el sentit de la vergonya, en política. I aquí ha tirat de recursos bíblics: "Adam i Eva, i també Cain, van sentir vergonya en fer el que van fer, i es van amagar de Déu".

El torn de preguntes, però, ha estat més terrenal. Els presents li han preguntat pel pacte fiscal i Duran ha demanat una relació bilateral amb l'Estat per tal de poder reduir a la meitat, com a mínim, el dèficit fiscal espanyol envers Catalunya. Ha fet el seu habitual discurs en favor de l'economia productiva i ha carregat contra Rajoy i Rubalcaba per haver exclòs Catalunya del debat.

També ha recuperat, de passada, la possibilitat de crear un govern de concentració a Espanya després de les eleccions en funció de la situació econòmica europea.

stats