Política 17/08/2012

Duran avisa el PP que més catalans diran prou si el tracte envers el pacte fiscal és similar al de l'Estatut

"El PP hauria de ser conscient que el tema català no pot ser tractat com s'ha tractat fins ara", assegura a Efe el líder d'Unió

Efe
2 min
Duran i Lleida i Rajoy, als passadissos del Congrés de Diputats, a Madrid / EFE

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha avisat avui el PP que si la seva actitud respecte al pacte fiscal és igual que amb l'Estatut, "cada vegada més" hi haurà molts catalans que "diguin prou", independentment del partit al qual votin o de la seva ideologia. En declaracions a Efe, el dirigent democratacristià s'ha referit així a les declaracions d'ahir de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, la qual va afirmar que "no és el temps de reivindicacions nacionalistes ni xantatges ni amenaces ni desunió", i sí el moment de "lluitar tots junts" i demostrar que el país és capaç de complir els objectius i de ser auster.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PP hauria de ser conscient que el tema català no pot ser tractat com s'ha tractat fins ara. Si el PP tracta el pacte fiscal de la mateixa manera que va tractar l'Estatut, cada vegada més hi haurà molts ciutadans de Catalunya que diguin prou, independentment del partit que votin o de la ideologia que puguin tenir", ha alertat el secretari general de CiU.

En aquest escenari, Duran ha afegit que "Felip Puig –conseller d'Interior de la Generalitat– té tota la raó quan afirma que declaracions com les fetes per Cospedal i altres dirigents del PP són una fàbrica d'independentistes". El líder d'Unió ha preguntat per això al president del Govern, Mariano Rajoy, si en el PP "ja no queda ningú que tingui cinc dits de front, moderació i capacitat per entendre la complexitat, tant des de la perspectiva nacional com lingüística i cultural, d'Espanya".

Segons Duran, amb aquest tipus de declaracions els populars utilitzen la mateixa estratègia que en el seu moment van dur a terme amb l'Estatut per "erosionar" el Govern del PSOE. Això no obstant, el també president del grup de CiU al Congrés ha recordat al PP que ja no està a l'oposició, sinó al Govern, de manera que no pot utilitzar la "justa" demanda d'un pacte fiscal per a Catalunya com a "pantalla" per ocultar "els dèficits" de la seva gestió.

Per això, Duran ha instat Cospedal a aportar "les seves idees, si és que les té" al Govern per poder sortir de la crisi econòmica, en lloc de "dedicar-se a parlar de xantatges nacionalistes".

"Cospedal coneix poques coses, però en tot cas no coneix Catalunya. Hauria de saber que el que ella anomena xantatge nacionalista és un sentiment generalitzat que existeix al nostre país (...) i el que ha de fer és portar al seu Govern idees perquè puguin presentar d'una vegada per sempre un pla de xoc contra l'atur i aprofitar tota la reestructuració del sector financer perquè arribin crèdits a les empreses", ha dit.

En aquest sentit, Duran ha lamentat que després de set mesos al Govern, el PP no hagi pres "ni una sola mesura" a favor dels emprenedors.

"Quan hi ha hagut una iniciativa presentada per CiU defensant que no s'hagi de pagar l'IVA per les factures reportades fins que no siguin cobrades, el PP ha votat en contra, fet que ha suposat una reducció de 2.300 milions d'euros per a les pimes i autònoms", ha subratllat el líder democratacristià.

stats