CAP AL 20-N
Política 10/11/2011

Duran es conformaria amb quedar molt ajustat amb el PSC i per davant del PP el 20-N

Reclama acabar amb l'"anomalia" que suposa que els socialistes quedin per davant dels catalanistes des del 77

Acn
4 min

BarcelonaEl candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha subratllat aquest dijous que vol quedar primer a Catalunya, però es conformaria amb quedar molt ajustat amb el PSC i superar el PPC. En una conferència al Círculo Ecuestre, Duran ha reclamat acabar amb l'"anomalia" que suposa que els socialistes sempre quedin per davant dels catalanistes al Congrés des de l'any 1977, situació que no s'havia donat mai des que existeix el catalanisme. Però el propi líder d'UDC ja ha donat per fet que no serà així i que el PSC quedarà per davant de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Et decebràs perquè no passarà", ha respost a un dels assistents que li ha preguntat per les seves expectatives electorals. Necessito si pot ser guanyar al PSC, o si no quedar molt apretat, i superar al PPC. Que es trenqui una anomalia que existeix en aquest país. Però et decebràs perquè no passarà", ha subratllat Duran, que ha explicat que la presència de Catalunya a les Corts sempre ha estat encapçalada pel catalanisme des que existeix, exceptuant el període comprès entre el 1977 i l'actualitat, en què sempre guanyen els socialistes.

"Aquesta excepció històrica l'hem d'acabar", s'ha queixat Duran, que ha opinat que "no té sentit" que Catalunya torni a votar el PSC tal i com han maltractat Catalunya els socialistes. En tot cas, ha apuntat que la realitat catalana és complexa. "No només hi sou vosaltres. Ni Vic és el que era. Hi ha Nou Barris i hi ha Hospitalet", ha dit als empresaris congregats al Círculo Ecuestre.

Duran ha aprofitat per recordar que el millor resultat que ha obtingut la federació en unes eleccions generals va ser amb l'operació reformista de Miquel Roca, tot i que no va treure ni un sol diputat fora de Catalunya. Els catalans, ha constatat, "no veien gens malament que la gent de CiU tingués voluntat de projectar-se fora de Catalunya". "Se'ns va entendre, se'ns va recolzar, però a Espanya zero diputats", ha resumit.

També ha defensat de nou el pacte del Majestic amb el PP, perquè des que governen els socialistes, ha apuntat, no s'han projectat ni una obra nova. Les que ja estan en marxa o s'han inaugurat, com l'AVE Madrid-Barcelona o la nova terminal del Prat, són conseqüència de l'acord amb José María Aznar, del "pacte maleït del Majestic", ha ironitzat.

Picabaralla amb un empresari holandès pel pacte fiscal

Duran ha protagonitzat un moment de tensió amb un dels assistents, el president del cercle empresarial holandès a Barcelona, Dirk Kremer, que li ha preguntat com és que CiU planteja ara el pacte fiscal al govern espanyol quan el que s'espera del nou executiu és que faci ajustaments per sortir de la crisi.

El líder d'UDC no ha tingut contemplacions a l'hora de respondre: "És difícil que un holandès entengui Espanya". I quan l'interpel·lat ha intentat explicar-li que portava 29 anys vivint-hi i que coneixia bastant la realitat espanyola, Duran l'ha tallat en sec: "Vostè ja ha fet ús de la seva paraula, ara deixi'm que jo expliqui la meva reflexió al respecte".

El candidat ha argumentat que Holanda no té la pluralitat que té Espanya i, per tant, tampoc els seus problemes de dèficit fiscal. A més, ha recordat a l'empresari holandès que el que volen els mercats i la UE no és ja fer més ajustament del dèficit públic, sinó reformes per créixer. "Vostè s'equivoca", li ha dit Duran, que ha remarcat que no és incompatible que Espanya creixi amb establir un nou model de finançament on es reparteixin els recursos que hi hagi, no els que no existeixen.

Kremer ha demanat de nou la paraula per replicar, però Duran ni tampoc l'organització li han donat. "No vinc a entrar en un debat amb vostè. Vostè ha preguntat. És la meva resposta, li agradarà o no li agradarà. No hem vingut aquí per debatre", ha conclòs.

El concert és una qüestió materialista, no sentimental

En respostes a preguntes anteriors, Duran ha reivindicat la necessitat d'un pacte fiscal per a Catalunya, però també per a Espanya, perquè si no creix l'economia catalana, no ho farà l'espanyola. "Necessitem per créixer el pacte fiscal i Espanya sap que Catalunya ha estat la seva locomotora", ha argumentat.

També ha deixat clar que no es tracta d'una qüestió "sentimental, sinó materialista", perquè són recursos per als catalans i per a les empreses de Catalunya.

I de nou ha reiterat la seva proposta de govern de concentració si la situació europea continua com fins ara. Ha posat l'exemple de Grècia, que l'ha fet per encarar la difícil situació que ha d'afrontar, però també el d'Itàlia, on ja es comença a formular.

Duran ha opinat que el PP s'equivocaria si no acceptés aquesta possibilitat, i li ha recordat que hi ha algunes decisions dures que és millor prendre-les "acompanyat que en solitari". És urgent adoptar-ne algunes, com una reforma laboral, una d'energètica i un pal de xoc contra l'atur.

Al seu parer, un govern de concentració transmetria molta més seguretat als mercats i donaria "credibilitat" a les mesures que es prenguessin, a més de donar un missatge de "confiança i d'il·lusió" a la ciutadania. Duran ha alertat que el futur d'Europa és "molt incert", que hi ha dues velocitats molt diferents, la grega i l'alemanya, i que Espanya està "més pròxima" a la velocitat de Grècia. "El futur d'Europa és magre", ha reconegut.

Tornaré a ser el líder més ben valorat

Un dels convidats ha lloat la figura de Duran com el polític millor valorat, però el candidat de CiU l'ha corregit. "Ara ja no ho sóc. Però no pateixi que després tornaré a recuperar-ho", ha replicat el democratacristià divertit, que ha argumentat que Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy el passen en la classificació perquè ara hi ha campanya i tothom vota els seus.

stats