Política 05/07/2012

Duran demana a Sáenz de Santamaría que "parli menys de les autonomies i faci més a l'Estat"

El líder d'Unió s'ha reunit amb el president de l'Eurogrup i primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker

Acn
3 min
Duran amb Jean-Claude Juncker

Brussel·lesEl president d'Unió Democràcia, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dijous al govern espanyol que "parli menys i faci més". Després de reunir-se amb el president de l'Eurogrup i també primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, Duran ha replicat l'amenaça de Soraya Sáenz de Santamaría "d'enviar una delegació" d'homes de negre a les autonomies per controlar la seva despesa. "El govern espanyol ha de parlar menys i fer més, parlar menys de les autonomies i fer més a l'Estat", s'ha queixat el líder de CiU a Madrid, que assegura que "a Europa s'és conscient que Catalunya està fent el que ha de fer mentre que d'Espanya encara s'espera que faci el que ha de fer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran i l'eurodiputat d'Unió, Salvador Sedó, s'han entrevistat durant una hora amb Juncker a Luxemburg, després d'haver-ho fet també amb els eurocomissaris d'Energia i Competència, Günther Oettinger i Joaquín Almunia, i amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, dimarts i dimecres a Estrasburg. Duran s'ha mostrat "satisfet" després que Juncker s'hagi mostrat "convençut que Catalunya, el govern de la Generalitat i CiU estan fent els seus deures".

"Mentre que a Europa es diu que Catalunya ja fa el que ha de fer, d'Espanya encara s'espera que faci el que ha de fer, llevat de la reforma laboral", ha denunciat Duran. "Per tant, la senyora Sáenz de Santamaría i els membres del govern espanyol el que han de fer és fer més coses ells i parlar menys dels altres, que ja les estem fent prou bé", ha respost a l'amenaça de la vicepresidenta de Mariano Rajoy. "Una altra cosa són les autonomies governades pel PP o pel PSOE, ells que s'arreglin i facin els deures, però a nosaltres no ens cal rebre cap lliçó, al contrari, podríem explicar algunes coses sobre el que hauria de fer i no fa", ha insistit el dirigent democratacristià.

Juncker, conscient del dèficit fiscal català

Duran ha assegurat que Juncker és conscient que "Catalunya està fent bé els deures des de la perspectiva europea" i que coneix "quina era la situació del dèficit públic, quins marges té el Govern i quin és el dèficit fiscal català". "De vegades costa explicar-ho a la ciutadania, perquè comporta sacrificis personals, però la ciutadania ha de saber que s'estan fent bé les coses i s'han de fer perquè en el dia de demà Catalunya estigui en disposició realment de poder tornar a créixer i ser el que ha estat sempre, una societat de progrés", ha defensat el cap de files de CiU al Congrés.

Sobre la imputació de Rodrigo Rato, Duran ha admès que "la demanda social que es depurin responsabilitat és perfectament comprensible" i ha demanat que "es deixi actuar la justícia" respectant la "presumpció d'innocència". "La justícia haurà de decidir, però és evident que aquí hi ha hagut errors i no només de gestió i caldrà buscar els responsables", ha defensat. "No pot ser que una entitat bancària es presenti al febrer com a terriblement solvent i, al cap de pocs mesos, sigui intervinguda" ha criticat Duran. "No pot ser que el mateix governador del Banc d'Espanya comparegués al Congrés per dir que tot està prou bé i al cap de tres setmanes Bankia fos intervinguda", ha reblat. Segons Duran, cal seguir "la via judicial, perquè la comissió política mai no serveix per arribar al fons de la qüestió, sempre s'imposen els vots".

Duran ha celebrat que el BCE hagi abaixat els tipus d'interès al 0,75%, el nivell més baix des de la creació de l'euro. "És una bona notícia, però no és suficient, m'hagués agradat una rebaixa més important, tot i que de fer era l'esperada pels mercats i l'hem de considerar positiva", ha explicat el president del comitè de govern d'Unió. Duran ha reivindicat "un canvi d'estatus del BCE que permeti que Europa tingui un banc central com la Reserva Federal dels Estats Units o el Banc d'Anglaterra, per no parlar del del Japó".

stats