CANVI DE CICLE
Política 02/11/2012

Duran replica a Mas: "No podem deixar sense resposta les incerteses que aquest procés implica"

El líder d'Unió crida a no "amagar la resposta si ja la tenim" sobre el futur de l'estat català fora de la UE un cop assolida la independència

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, en la presentació del programa electoral de CiU / ACN

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, insisteix, en la carta web d'aquesta setmana a la militància, en la polèmica sobre la permanència del futur estat català a la Unió Europea. El dirigent democristià va afirmar en una carta dirigida al consell nacional del seu partit que "si deixes de formar part d'un estat perds els drets i els deures i, si bé es pot demanar la reincorporació a la UE una vegada aconseguida la independència, qualsevol estat dels Vint-i-set pot vetar l'ingrés", cosa que li va valdre una rèplica d'Artur Mas. "Qui vol presumir que sap què passarà amb Catalunya i la UE es pot equivocar", va contestar el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara Duran insisteix en la seva primera advertència i defensa que "per responsabilitat, no podem deixar sense respostes les incerteses que aquest procés implica". "I tampoc amagar la resposta si ja la tenim", afegeix en una clara referència a no amagar que l'estat català podria quedar fora de la UE.

Tot i això, Duran afirma que "Unió ha estat i és lleial a la trajectòria de la federació", tot i que "Unió ve de lluny i només una lleialtat és insuperable", la del "servei a Catalunya entesa com una comunitat de persones". "Hem emprès un camí que defensem amb totes les nostres capacitats: donar veu al poble de Catalunya", avisa el líder democristià, que no entra en la polèmica sobre si la seva opció és el confederalisme o la independència, però sí que insisteix que cal advertir dels riscos del procés, al contrari del criteri de Mas. Tanmateix, avisa igualment sobre els debats estèrils: "No podem perdre ni un mil·límetre de prestigi amb actuacions, amb declaracions".

Duran sí que deixa clar que no creu en les promeses de canvis federals del PSC, sobretot arran del cop de porta de Carme Chacón i les declaracions "infumables" de José Montilla sobre els referèndums, i encara menys en les del PP, dels quals diu que "que si resolguessin el problema del finançament rebaixarien considerablement els desitjos sobiranistes de la ciutadania catalana". "Que ningú s'equivoqui: ni Catalunya és la Padània ni CiU, la Lliga Nord", sentencia Duran.

stats