RENOVACIÓ A UNIÓ
Política 02/08/2014

Duran deixa la porta oberta perquè el seu nou moviment de centre "se sumi a Unió o a CiU" a les municipals

El líder democristià explica que ja ha parlat "amb gent militant socialista, d'altres partits, professionals, empresaris compromesos o gent que treballa en les parròquies" sobre l'espai que vol constituir

Efe
3 min

PalafrugellEl líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat aquest dissabte de forma contundent que "mai" deixarà UDC, encara que ha reiterat la seva intenció d'impulsar un moviment polític per tornar Catalunya a la "centralitat", que aglutini diferents partits i sectors socioeconòmics. Duran i Lleida s'ha pronunciat així durant l'esmorzar que anualment organitza el seu partit a la comarca gironina del Baix Empordà, on ha estat acompanyat per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu discurs als militants d'UDC Duran ha evitat pronunciar-se sobre el cas Pujol i l'ha deixat en mans "dels jutges". Josep Antoni Duran i Lleida, que ha puntualitzat que, tot i reconèixer que afecta el procés sobiranista, la confessió de Jordi Pujol no acaba "amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya", ha insistit en la seva voluntat de mantenir-se a UDC i defensar "la seva continuïtat".

"Mai aniré a un altre partit", ha reiterat Duran i Lleida, que ha subratllat la voluntat de la seva formació que la política recuperi la "sensibilitat", i pel que fa a això ha recordat la seva recent visita a un menjador social, malgrat les bromes que ha admès que va rebre sobre aquesta qüestió a través de les xarxes socials. El líder d'UDC ha apostat per l'"economia del bé comú" i perquè es reconegui "la personalitat nacional de Catalunya" des d'un model de confederació.

No obstant això, Josep Antoni Duran i Lleida ha arribat a la conclusió que aquest camí la seva formació no el pot recórrer en solitari i, d'aquí, la proposta de "reflexió oberta, no només a UDC sinó amb altres sectors de la societat". "Ja hem començat a treballar", ha recordat Duran i Lleida, que ha revelat contactes "amb gent militant socialista, d'altres partits, professionals, empresaris compromesos o gent que treballa en les parròquies".

De tota manera, el líder democristià ha insistit que aquesta "reflexió pública" que ha datat a final de novembre no equival a la constitució en aquesta època d'una nova formació, sinó que es plasmarà en unes jornades. De les "reflexions i conclusions" que es treguin d'aquesta reunió, Josep Antoni Duran i Lleida ha explicat que s'analitzarà "si seria bo articular un moviment polític que, més enllà d'UDC, recuperi aquesta centralitat".

Duran i Lleida ha puntualitzat que ja es veurà si es pot articular aquest nou espai "que se sumi a UDC o a CiU" per a les eleccions municipals de l'any vinent. "Això no és contra CDC", ha precisat el líder d'UDC, que ha reiterat que es tractaria de "reforçar CiU" a través d'UDC com abans es va fer des de l'altre soci de coalició.

La legalitat de la consulta sortirà del Parlament

Pel que fa al debat sobiranista, Duran i Lleida ha explicat que la legalitat que s'exigeix sortirà del Parlament de Catalunya i ha demanat al president del govern espanyol "imaginació", tal com, segons ha recordat, també li va sol·licitar anteriorment el president espanyol a ell.

El conseller Ramon Espadaler, nou secretari general de CiU pendent de ratificació després de la renúncia al càrrec de Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat també l'aposta per la centralitat i la legalitat per tirar endavant la consulta del 9 de novembre, "que emanarà del Parlament".

A aquesta reunió d'UDC hi ha assistit també l'ex primer ministre italià Enrico Letta, que passa uns dies al Baix Empordà a la residència de Duran i Lleida, al qual li uneix una relació personal.

stats