CORRUPCIÓ
Política 25/03/2014

El jutge conclou que Unió va pagar deutes amb fons d'una fundació afí

L'exgerent democratacristià va demanar a una empresa girar factures a un grup d'empreses i no al partit, segons la sentència a què ha tingut accés Europa Press

Europa Press
2 min

BarcelonaUn jutge ha conclòs que Unió es va beneficiar presumptament de fons desviats de la Fundació Catalunya i Territori (FCT), afí al partit democratacristià. Ho va fer presumptament per pagar deutes contrets amb una empresa per a l'organització de diversos esdeveniments entre el 2004 i el 2007.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una sentència a què ha pogut accedir Europa Press que dóna per tancada la investigació, el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona veu indicis que l'exgerent d'UDC José María Núñez Cirera i els llavors vocals de la fundació Joan Albert L. i Miguel Ángel C., "conjuntament i concertadament", van desviar aquests fons.

El jutge sosté que el Grup IMS –els administradors del qual eren aquests dos vocals de la fundació– van pagar a l'empresa Kontrast Produccions serveis prestats a Unió en l'organització d'esdeveniments per un valor de 116.483 euros, suposadament apropiats de manera indeguda de la FCT. L'administrador de Kontrast Produccions ha declarat davant del jutge que l'exgerent d'UDC li va indicar que girés les factures pendents "no al partit sinó a ens pertanyents al Grup IMS, i va arribar a indicar-li fins i tot els conceptes que havia d'incloure a les mateixes", recull la sentència.

La fundació presumptament també va pagar directament a aquesta empresa 61.448 euros, "indegudament apropiats", per esdeveniments del partit que lidera Josep Antoni Duran. A aquest suposat frau cal afegir el fet que, des del 2005, aquests dos vocals de la fundació i el llavors president de la mateixa, Josep Boque, també imputat, van renunciar a cobrar lloguers que Unió tenia llogats a la FCT.

Aquest presumpte desviament a UDC és una branca d'una trama en què, entre d'altres coses, els imputats Joan Albert L. i Miguel Ángel C., com a administradors del Grup IMS, van posar en marxa el 2003 un circuit de descomptes bancaris amb la finalitat de defraudar diferents entitats a través de diversos testaferros.

El primer nivell de la societat sol·licitava als bancs línies de descompte per fer front a factures, que resultaven ser falses, i que havien d'abonar les societats del segon nivell; les operacions s'anaven tapant gràcies a nous crèdits, i així fins a crear una 'pilota' financera que va acabar en un concurs de creditors, segons va detallar un escrit del fiscal Francisco Bañeres.

Imputacions diverses

El jutge manté imputats en la causa els dos exvocals de la fundació pels presumptes delictes d'estafa, apropiació indeguda, administració deslleial, agreujament dolós de la insolvència, falsedat documental continuada, simulació negocial i insolvència punible.

A Josep Boque li atribueix els suposats delictes continuats d'apropiació indeguda i de falsedat documental, el delicte de simulació negocial i insolvència punible i el delicte continuat d'administració deslleial i agreujament dolós de la solvència.

També veu indicis que José María Núñez Cirera hauria comès un delicte de falsedat documental, i també manté imputats els empresaris Xavier S. i José C. pels presumptes delictes de simulació de negoci i falsedat documental.

El jutge –que ha arxivat la causa contra deu acusats més, en la seva majoria testaferros– ha traslladat la causa a les parts perquè es pronunciïn sobre l'obertura del judici o el sobreseïment del cas.

stats