PRIVATITZACIÓ DEL PRAT
Política 27/01/2012

Duran afirma que Alex Salmond realment busca un pacte fiscal i pregunta: "Us sona l'escenari escocès?"

El líder democristià assegura que té el compromís de Madrid de no avançar en els canvis a Aena sense comptar amb l'opinió de CiU

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, al Congrés dels Diputats / EFE

BarcelonaEl líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha referit en la seva carta setmanal al referèndum d'independència que prepara el primer ministre escocès, Alex Salmond, per al 2014. Tanmateix, el dirigent democristià dubta que la secessió sigui realment l'objectiu final: "Tinc un amic, que també és amic íntim del primer ministre escocès, que coneix bé les seves intencions. Per tant, aposto que al final la pregunta serà doble". L'amenaça independentista, per tant, seria segons Duran una fórmula per pressionar per obtenir una altra meta menys ambiciosa: "Salmond sap que no hi ha una majoria independentista, però que hi ha una gran majoria que vol més poder per a Escòcia, sobretot econòmic i fiscal, és a dir, no la independència, però sí el pacte fiscal, que és el que realment busca". "Us sona l’escenari escocès?", es pregunta Duran fent una analogia amb l'aspiració del pacte fiscal del Govern, que Artur Mas ha posat com a última opció per evitar un trencament amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió també fa referència a la paralització de la privatització d'Aena i afirma que "que tant la ministra [de Foment], Ana Pastor, com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per iniciativa pròpia s’han compromès amb mi a no fer res sense parlar amb nosaltres". "Ara caldrà veure si el replantejament que farà el govern de Rajoy suposa un pas enrere o un pas endavant. Fins que no coneguem les seves veritables intencions, no les podrem valorar", afegeix Duran, qui discrepa però que la competència entre els aeroports de Barcelona i Madrid no sigui positiva i reconeix que "l’ideal seria que el procés de privatització el gestionés la Generalitat i no el govern de l’Estat, fet que implicaria, per tant, un traspàs de competència que, sincerament, ni el PSOE volia ni el PP voldrà".

Finalment, quant a la reunió entre CiU i PSC d'aquesta setmana, el dirigent democristià afirma que "el diàleg ha començat; la voluntat política no l’acabo de veure. Ara per ara, l’únic que es mulla és el PP". "Ara bé, irònicament, es podria dir que almenys la geometria política fotogràfica ja ha començat. Perquè de fotos, n’hi ha amb tots: fotos amb el PP, amb el PSC, novament amb el PP... Sembla que, això de la foto, hi ha a qui agrada cada cop més", fa broma Duran.

stats