ELECCIONS EUROPEES
Política 02/12/2013

Terricabras deixa en mans d'ERC la decisió sobre una possible coalició per a les europees

El candidat independent prioritza aquella opció que permeti obtenir més eurodiputats sobiranistes i defensa que és "ridícul" que Catalunya pugui quedar fora de la UE

Roger Tugas
1 min

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha presentat aquest dilluns al matí davant la premsa el candidat dels republicans per a les eleccions europees, l'independent Josep Maria Terricabras. El cap de llista, però, no s'ha mullat a l'entorn de la decisió de si el partit s'ha de presentar sol o alligat amb CiU o amb EH Bildu. De fet, ha defensat l'articulació d'una "coalició nacional catalana" que incorpori les formacions partidàries d'exercir el dret a decidir, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, tot i que reconeix que ara per ara "sembla impossible". En tot cas, Terricabras apunta com a alternativa aquella opció que permeti l'elecció de més eurodiputats partidaris de la consulta: "No sé si podríem sumar més per separat que anant junts, que decideixin els òrgans d'ERC després de fer números".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quant al seu projecte, el cap de llista dels republicans defensa que cal mostrar "el compromís amb una Europa diferent de la d'ara", on les institucions comunitàries tinguin més pes. De fet, Terricabras va participar activament a la campanya en contra de la Constitució Europea el 2005 pels dèficits en aquest sentit, entre altres qüestions. "És literalment ridícul que Catalunya pugui quedar fora d'Europa", ha afirmat igualment, tot i que ha matisat que cal "mostrar interès per Europa" per garantir que no sigui així. Ha demanat, per tant, més participació que en les eleccions europees del 2009, en què va ser del 36,94%. "Fins ara, Europa ha callat, només ha parlat la Comissió Europea, que no hi té res a dir", ha insistit, i ha reiterat: "Que França, Alemanya i Gran Bretanya callin em sembla la millor notícia, que esperin que els catalans parlin".

stats