Política 04/06/2014

Rull apunta que l'abstenció de CiU en la llei de l'abdicació "no és equidistant sinó distant de l'estat espanyol"

Creu que el rei va "trencar" el seu paper "d'arbitratge" quan va dir que el procés català era una "quimera"

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari d'Organització, Josep Rull, ha subratllat aquest que l'abstenció de CiU en la votació de la llei que regula l'abdicació del rei Joan Carles I "no és equidistant, sinó que és distant de l'estat espanyol". "És una abstenció feta des de la desconnexió d'aquest Estat del qual volem sortir", ha remarcat Rull a Catalunya Ràdio, on ha indicat que la prioritat de CDC és ara la consulta i no si Espanya ha de ser una república o una monarquia. En tot cas, ha remarcat que va ser el rei qui va "trencar" el seu paper "d'arbitratge" quan va dir que el procés català era una "quimera". Rull ha atribuït el moment de l'abdicació a la situació de salut del rei, però també al resultat de les europees. "El més coherent és posar tot l'èmfasi en nosaltres. Aquest és un debat que legítimament han de tenir els ciutadans de la resta de l'estat, però nosaltres considerem que el debat que hem de tenir és com volem que sigui Catalunya", ha subratllat Rull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de CDC ha remarcat la "coherència" del seu partit quan aposta per l'abstenció, i també la "transcendència" de la decisió, ja que prefereix debatre sobre com ha de ser el nou estat català i no com ha de ser l'espanyol. En aquest punt, ha reiterat la seva aposta per una república catalana.

També ha volgut recordar que la corona espanyola, tot i que va tenir un paper important durant la transició, en els últims anys no ha estat "neutral" pel que fa al procés català. "Quan surt Joan Carles I i diu que el procés és quimèric, qui trenca en molt bona mesura aquest paper d'arbitratge que de manera tàcita està encomanat a la corona és la mateixa corona", ha opinat.

Pel que fa als motius que han portat el rei a abdicar just ara, Rull ha parlat de la seva salut, amb un "punt de decrepitud", però també ha situat les europees com un factor important, ja que l'esquerra tradicional ha perdut prevalença i potser s'ha preferit fer-ho ara per evitar un escenari a les Corts on "no sigui tan fàcil" tenir un consens tan gran com ara. Alhora, ha remarcat que el "fet català hi plana de manera rellevant". "Ara pensen 'anem a enfortir allò que són els símbols de la unitat de l'Estat'", ha afegit.

Rull ha indicat que Felip VI pot jugar un paper en el procés català, però ha subratllat que sobretot ho ha de fer el govern espanyol i els dos grans partits d'Espanya.

stats