PRESOS BASCOS
Política 16/08/2012

Interior decidirà aquest divendres si concedeix el tercer grau al pres d'ETA Uribetxeberria

Jorge Fernández Díaz anuncia que els informes mèdics actualitzats de l'Hospital Donostia de Sant Sebastià sobre el seu estat de salut serviran per prendre la decisió

Efe
2 min
Interior ordena la detenció i investigació de Sánchez Gordillo

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit avui que Institucions Penitenciàries decidirà aquest divendres a la tarda si concedeix el tercer grau a l'etarra malalt de càncer Josu Uribetxeberria, un dels culpables del segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara el 1996.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha assegurat el ministre en una entrevista a TVE en què ha denunciat, referint-se a la vaga de fam que mantenen més de dos centenars de presos etarres en suport al seu company, que "ni l'esquerra abertzale ni ETA ni el mateix [Josu Uribetxeberria] Bolinaga han tingut la més mínima compassió cap a la persona de José Antonio Ortega Lara, que durant 532 dies va estar enterrat en vida". "Evidentment vagues de fam o qualsevol altre tipus d'iniciatives ni ens han afectat ni ens afectaran", ha ressaltat Fernández Díaz.

Les manifestacions del ministre s'han produït després que el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz hagi demanat a Presons que estudiï la possibilitat de concedir el tercer grau a Uribetxebarria a l'espera de rebre informes mèdics actualitzats de l'Hospital Donostia de Sant Sebastià sobre el seu estat de salut. Segons el ministre, aquest divendres al matí la junta de tractament de la presó estudiarà aquesta proposta i a la tarda la resoldrà la secretària general d'Institucions Penitenciàries.

Ha explicat que si Presons considera que se li pot aplicar el tercer grau serà "als únics efectes d'un expedient de llibertat condicional". Aquest expedient arribaria dilluns al jutjat central de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional, que "tindria l'última paraula", ha afegit.

Aquest dijous, el Servei Basc de Salut, Osakidetza, ha emès un comunicat en què assenyala que "els resultats de les proves diagnòstiques realitzades fins al dia d'avui" a l'etarra indiquen que "la situació clínica del pacient" és "irreversible". La secretaria general d'Institucions Penitenciàries va acordar el passat 1 d'agost traslladar l'etarra des del centre penitenciari de Lleó, on es trobava ingressat fins llavors, a un centre sanitari de referència de la presó de Zaballa (Àlaba), l'Hospital Donostia de Sant Sebastià.

stats